Det er helt naturlig at Halden nå får en ny rødgrønn posisjon

«SLÅR OPP»: Varaordfører Anne-Kari Holm og ordfører Thor Edquist smilte bredt da kommunestyret ble konstituert i 2015. Nå har Holm «slått opp» med Edquist. Blir hun den nye ordføreren i Halden? Arkivfoto: Stein Johnsen

«SLÅR OPP»: Varaordfører Anne-Kari Holm og ordfører Thor Edquist smilte bredt da kommunestyret ble konstituert i 2015. Nå har Holm «slått opp» med Edquist. Blir hun den nye ordføreren i Halden? Arkivfoto: Stein Johnsen

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Da et enstemmig styre i Halden Arbeiderparti mandag kveld bestemte seg for å si nei takk til Høyres invitt om et bredt politisk samarbeid, ble det samtidig klart at Thor Edquists dager som ordfører i Halden er over når det nye kommunestyret konstituerer seg på oktobers siste dag.

Det blir skifte. Fra blått til rødgrønt. Det er i våre øyne også det mest naturlige utfallet etter valgresultatet. Mange pekte på dette under valgnatta 9. september. Det eneste spenningsmomentet som ennå ikke er avklart, er hvem det er som blir ordfører. Det vi med sikkerhet kan fastslå, er at det blir en kvinne.

Arbeiderpartiet vil være det største partiet i den nye posisjonen. Som kjent er Linn Laupsa deres ordførerkandidat. Samtidig har Sps brakvalg gitt partiet gode forhandlingskort på hånda, og Anne-Kari Holm har flere ganger bekjentgjort at hun har en sterk lyst til å bli ordfører. Kommuneloven fastslår at en ordfører skal velges for fire år. Det skal tungtveiende grunner til for å kunne trekke seg fra dette vervet. Men ingen bør bli overrasket over om Anne-Kari Holm holder koken de to første årene, og at Laupsa overtar halvveis. Da vil Holm være 76 år gammel. Politikk er som kjent det muliges kunst.

Mye tyder nå på at Ap, Sp, MDG og SV finner sammen. De har 16 representanter. De trenger dermed fire til for å få flertall. Rødt ønsker å bli med på et valgteknisk samarbeid. Da har de 19. I tillegg holder nå både Venstre og KrF døra åpen når forhandlingene blir mer håndfaste. Uavhengige Simen Murud Gundersen er også en del av bildet.

Det tegner seg mer og mer et bilde der opposisjonen de neste fire årene kommer til å bestå av Høyre, Pensjonistpartiet og Fremskrittspartiet. Det er verdt å merke seg at de to sistnevnte har skjønt tegninga en stund og allerede inngått en avtale om valgteknisk samarbeid. Det er også verdt å merke seg at Pensjonistpartiet nærmest er blitt betraktet som spedalske i forhandlingene. Ingen har ønsket å samarbeide med dem. De har stått utenfor alle samtaler som er blitt ført partiene imellom etter valget.

Høyre er fremdeles kommunestyrets desidert største parti. Det hjelper lite så lenge de ikke klarer å tromme sammen nok representanter i et samarbeid for å danne posisjon. Thor Edquist må belage seg på å være gruppeleder for det største opposisjonspartiet. Selv om han selvsagt ønsket å fortsette som ordfører, tror vi at han kommer til å trives som frontfigur for Høyres politikk. Eller tar vi feil? Mister Thor Edquist gnisten etter å tapt maktkampen i Halden? Det gjenstår å se.

Med et rødgrønt flertall tror vi Halden nå går mot et varmere, mer inkluderende og miljøbevisst fireårsperiode. Samtidig må den nye posisjonen ha et sterkt fokus på de økonomiske rammene. Det kan bli en utfordring. Ingen ønsker å havne på ROBEK-lista igjen.

Utfordringene er mange. En av de første heter Os-prosjektet. Saken som overskygget alt i valgkampen, og som endte som et voldsomt politisk drama må ikke bli liggende. Det nye kommunestyret har nå et kollektivt ansvar for å få de delene av prosjektet det er enighet om opp og stå igjen. Da tenker vi særlig på idrettshallene. Det må også avklare raskt hva man skal gjøre med Os skole, og resten av byutviklingsprosjektet.

Vi synes det har tatt for lang tid å få en ny posisjon på plass. Vårt inntrykk er at Senterpartiet har hoppet fram og tilbake. En stund kunne det faktisk se ut som om jokeren de satt på kunne bli til svarteper dersom Høyre og Ap hadde funnet sammen. Sånn ble det ikke. Men Sp har nå pådratt seg et større ansvar for å styre kommunen.

Det skal bli spennende å se hvordan de siste brikkene i forhandlingene nå faller på plass. Det som er helt sikkert er at Halden nå får en ny kvinnelig ordfører og en helt ny politikk.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken