Storkapitalistenes ping-pong-spill, der Norske Skog-konsernet brukes som sprettball, er inne i det avgjørende settet. Pr. i dag ser det ut til at en sluttspurt av de bevarende kreftene skal gi gevinst. Vi føyer gjerne til et «heldigvis». Det kan virke som om det nå fordeles tilstrekkelig med penger i potten til de usikrede aksjeeierne. Det vil sikre drift også i framtida. Alternativet er konkurs, og da vil den samme gjengen med eiere i stedet sitte igjen med skjegget i postkassa. Da får de null og nix.

Ennå er man ikke helt i mål, men optimismen ser ut til å ha fått fotfeste både i Skogn og i Halden. Og på hovedkontoret i konsernet. Det er et godt tegn.

Det er lett å gjøre seg noen tanker om spillet som nå skjer rundt det svært utsatte norske konsernet. De voldsomme lånene med skyhøy rente gjør Norske Skog ekstremt utsatt. Dersom styret til syvende og sist kommer opp med en redningsplan er dessverre ikke det symptomatisk med at framtida med ett blir rosenrød. Eierskapet vil fremdeles være skjørt. Det beste for Saugbrugs framtid hadde vært å ha mer langsiktige eiere med en sunnere og mindre utsatt økonomi. Men det kan være ønsketenkning.

Flere aktører har vært rolige om Saugbrugs framtid. For eksempel hovedtillitsvalgt Paul Kristiansen. Det får vi ta som et godt tegn. Han kommer med et stikk til regjeringen i HA: – Under valgkampen fløy politikere fra alle partier Saugbrugs ned med løfter om gull og grønne skoger. Nå sitter vi med fasiten, og det er samme leksa som i alle andre år; når er det helt stille. Vi kunne like gjerne ha kjøpt oss skrapelodd, sier Paul Kristiansen.

Vi forstår ham godt. Saugbrugs trenger sårt bedre rammevilkår. Det er ikke nevnt med ett ord i statsbudsjettet. Politikernes stillhet om Saugbrugs etter valgkampen inngir ikke akkurat tillit. Det kommer ikke til å bli glemt i Halden.