Viktig debatt om demokrati

«HALDEN AS»: Velgerne vil rømme hvis kommunestyret bare blir til et bedriftsstyre.

«HALDEN AS»: Velgerne vil rømme hvis kommunestyret bare blir til et bedriftsstyre.

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerVed forrige kommunevalg var det så vidt over halvparten av velgerne som gikk til urnene i Halden kommune. Det er det blitt snakket lite om. Som kjent gjorde Høyre et brakvalg, og forsterket seg som det største partiet. Thor Edquist fikk et solid klapp på skulderen av velgerne. Tilliten var både fornyet og forsterket, og Høyre fikk danne en ny, og sterkere posisjon.

Slik vi oppfatter det, har Høyre markert seg med to ting siden de fikk flertall i 2011: En sterk og helt nødvendig innstramming i kommuneøkonomien, som hadde kommet helt ut av kontroll under den forrige Ap-dominerte posisjonens siste år – og et helt nytt regime der skillelinjene mellom politikk og administrasjon ble mye klarere og tydeligere.

Nå er det begynt å murre i opposisjonen. Det er en utbredt oppfatning at kommunestyret er blitt en «bedriftsstyre» som kun setter økonomiske rammer, som i et hvilket som helst AS. De politiske sakene er fraværende, og ordføreren og resten av posisjonen skyver administrasjonen foran seg. Det prates åpent om at Halden-politikken er i ferd med å dø. Dette pekte Aps Lars Pedersen Due på i et Fritt ord-innlegg tidligere denne uka. Og han fikk svar fra ordføreren. Sett i sammenheng framstår innleggene som natt og dag i virkelighetsoppfatning.

  • Les hva Lars Pedersen Due (Ap) skrev, og her er ordfører Edquists svar!

Selv befinner oss et sted midt imellom. Vi kan se mange av ordførerens poenger med skarpere skillelinjer. Men vi deler også Pedersen Dues bekymringer. Hele vårt demokrati er tuftet på velgernes engasjement, grunnsyn og interesse. Tillit er nok et ord i denne sammenheng. Hvis det etterlates et inntrykk av at vi hvert fjerde år skal velge 39 medlemmer til et bedriftsstyre, er vi redd det kommer enda færre til urnene. Skillelinjene partiene imellom må ikke bare handle om budsjetter. Samtidig er vi tjent med ryddige forhold i kommunen.

Edquist & co. skal ha skryt for økonomiske resultater, men vi savner samtidig politisk handlekraft i sakene som får konsekvenser for Haldens befolkning.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags