De siste dagene har det offentlige ordskiftet i Halden vært preget av reaksjoner mot det erkekonservative partiet De Kristnes planer om å etablere lokalparti Halden. Øyvind Gloslie er initiativtaker, og han hadde med seg fylkesleder Inger Marit Sverresen da partiets grunnsyn ble presentert i et intervju med de to i Halden Arbeiderblad denne uka.

Det oser gamle erkekonservative holdninger av dette partiet. De er imot selvbestemt abort og bruk av hijab i det offentlige rom. Men først og fremst vil partiet bekjempe ekteskap mellom likekjønnede. De kristne mener det er greit å elske en annen av samme kjønn, men at utøvelsen i et ekteskap er helt galt.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg. De får kraftig motbør i den offentlige debatten. Både i form av leserbrev – og ikke minst på Facebook. PÅ HAs Facebook-side har saken 65 kommentarer i skrivende stund. Så å si samtlige går kraftig i rette med holdningene De Kristne forfekter.

En del stiller seg dessuten uforstående og kritiske til at HA i det hele tatt publiserer et slikt intervju. De mener HA skal tie partiet i hjel.

Les også

– Partiet De kristne vil ta oss tilbake til det forrige århundre

Det vil vi slett ikke gjøre. Det vil være å svikte samfunnsoppdraget til den frie og uavhengige pressen. Det har nyhetens interesse at det skal startes et nytt politisk parti i byen vår. De må få komme med sine synspunkter, og HA skal stille dem kritiske spørsmål tilbake. Så er det opp til leserne å gjøre seg opp en mening om dette partiet. HA vil ikke la være å skrive om ting vi selv er uenig i. Da mister vi troverdigheten vår. For HA del er dette et krystallklart standpunkt.

Les også

– Holdningene dine skremmer meg, Øyvind Gloslie

Hva HA mener? Vel, vi hadde logoen vår i regnbuefarger så sent som i helga, og publiserte en lederartikkel fra HA-redaktøren med tittelen «Halden er en by for alle!» Dermed er det tydelig hva Halden Arbeiderblad selv mener om den saken.