Økonomien er snudd, men kommunens hjerte har blitt kaldere

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Dette kan nok oppleves som hakk i plata, men vi kan ikke la være å gjenta oss selv; innsparingene i Halden kommune er betydelige, og de får konsekvenser. Konsekvenser det er vår oppgave å synliggjøre. Særlig når det går utover de svakeste gruppene i lokalsamfunnet.

En ny konsekvens er blitt viet mye oppmerksomhet denne uka; brukerne av aktivitetssenteret for rus og psykiatri på Bergheim mister sitt faste transporttilbud. Kommunen sparer 150.000 kroner på å droppe leasingavtalen på minibussen. Mennesker, som er avhengig av forutsigbarhet og trygge rammer, må ta vanlig buss, kjøre bil eller ta drosje for egen regning.

Brukerne selv setter sterke ord på egen hverdag. For flere blir konsekvensen at de heller isolerer seg. De føler seg utrygge ute i storsamfunnet. De får sterk støtte av psykoterapeut Adriaan Van Leeuwen. Han sier han blir etisk opprørt og frustrert over kommunens handlemåte.

Bare noen dager før HA rapporterte om denne saken, stengte dørene på Erlandsens conditori. Ettersom kommunen ikke ønsket å gi driverne penger til Brukerstyrt personlig assistanse (BPA), var det ikke lenger grunnlag for å drive videre. Det kom ikke nok kunder.

Kommunen hadde sitt på det tørre rent juridisk, men kunne også ha sagt ja for å hjelpe og støtte to gutter som la hele sjela i å drive konditoriet. Det ga dem livskvalitet.

Posisjonen og administrasjonen skal ha ros for å ha snudd et massivt underskudd til overskudd. Sånn sett har de gjort en kjempejobb. Men sparingen har også konsekvenser. Disse to tilfellene vi her har pekt på smaker ikke godt. Det er to tiltak som har noe kynisk og følelsesløst over seg.

I denne posisjonens regjeringstid har Halden snudd det økonomiske uføret, men også blitt en kommune med et kaldere hjerte.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken