Fra nyttår er butikkdelen av Bergstrøm Kjøtt og Delikatesse historie. En av Haldens fremste lokale merkevarer forsvinner fra bybildet. Rivjernet Unni Trollnes har sammen med de ansatte hun er så glad i stått på natt og dag for å holde hjulene i gang, men det gikk ikke. En så stor virksomhet med så mange ansatte kan ikke leve av ribbe-omsetningen til jul. Kundene må støtte opp også resten av året.

Når hun nå har bestemt seg, har hun et klart budskap; – Bruk butikkene i Halden! Tenk på hva slags samfunn vi vil få hvis de koselige lokale butikkene og kafeene forsvinner, sier hun i et intervju med HA.

Det er selvsagt opp til hver enkelt hvor en vil legge igjen pengene sine. Mange drar til Sverige fordi det er billigere. Andre handler i Fredrikstad eller Sarpsborg. Kanskje fordi de også jobber der, eller benytter seg av et spesielt utvalg eller tilbud Halden ikke kan matche.

Vi lever i et fritt land. Men når vi lever i en by med sterk identitet og patriotisme, mener vi det er på sin plass å hegne om dem som vil drive forretning her. Når butikkdelen av Bergstrøm stenger dørene ved årsskiftet, skriver de seg inn på en trist liste. De siste årene har flere lokale merkevarer måttet gi opp i den tøffe konkurransen de har med kjeder og store aktører. Lokale butikker beriker et lokalsamfunn. Det vet vi her i Halden. Hvis vi ser verdien i det, må vi også bruke butikkene.

Hvis pris er det eneste kriteriet for valg av butikk, vil også resten av de lokale forretningene bukke under. Vi tror dessverre at hver eneste lokale butikk som forsvinner utvanner Haldens identitet og særpreg. Dét blir dyrt ...