Gå til sidens hovedinnhold

«Nu går alt så meget bedre»

Artikkelen er over 2 år gammel

LEDER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

For en uke siden var det både jubel og høytidsstemning på Idd. Den splitter nye Kongeveien skole ble offisielt åpnet. Det ga signaler om ny struktur og nye tider. Det er alltid spennende med noe nytt og uprøvd.

På «Haldens tak» reiser det seg samtidig en svær ny bygningsmasse. Til våren står det nye bo og aktivitetssenteret på Bergheim ferdig. Et splitter nytt tilbud innen eldre- og demensomsorgen. Også det kraftig etterspurt lenge.

Samtidig har HA rapportert flittig om utviklingen av Os-prosjektet. En utvikling av sentrum som skal gi både ny skole, ny idrettshall, svømmehall, kommunale tilbud i Halden storsenter – og en ny plan for hvordan Nordsiden av Halden sentrum skal kunne utvikle seg.

Og som om ikke det var nok; hvis ikke en fryktelig lei overraskelse skulle dukke opp, kan Halden kommune kaste av seg ROBEK-åket allerede over nyttår. De voldsomme tidligere underskuddene blir sanert. Staten kan trekke sin kontrollerende klo tilbake. Kommunen får igjen råderett over egen økonomi. Det har gått atskillig raskere enn både antatt og fryktet.

Det er nesten som om Kåre Willochs kjente, gamle sitat har fått gyldighet i byen vår: «Nu går alt så meget bedre». Som kjent var han statsminister fra Høyre. Vi minner om at det samme partiet har hatt både ordføreren og vært det største partiet i byen vår de siste sju årene – i ROBEK-perioden. Det var da Høyre overtok at de voldsomme underskuddene ble synlige. Det er deres politikk og prioriteringer som har ført at oppholdet på ROBEK-lista er blitt kortere enn fryktet. Svært godt hjulpet av en god slant mer skatteinntekter enn budsjettert.

Det har ikke vært lett. Den statlige styringa har fått konsekvenser. Budsjettene har vært svært stramme over alt. Særlig har dette vært merkbart i skolen. Og i helse- og sosialsektoren. Økonomioppfølgingen har vært streng og detaljert. Samtidig har det vært få sterke protester. Lojaliteten har vært påtakelig. Både blant ansatte, brukere og pårørende. De siste årene har det også vært mindre politisk støy fra opposisjonen enn det var i starten. Da var man mer opptatt av å fordele skyld og uskyld enn å dra i samme enden av tauet.

Det blir nå investert over en lav sko. Eksemplene innledningsvis viser det. De er alle etterspurt, og alle grundig behovsprøvd. Det er også bred politisk enighet om dem. Det er gledelig. Men vi vil også påpeke at de medfører en betydelig økning av en kommunal gjeld som er svært høy i utgangspunktet. Det er også noe enkelte politikere naturlig nok er spesielt opptatt av.

Det er valg om snaut et år. Ordfører Thor Edquist ønsker å gå på en tredje periode. Vi tror det skal bli vanskelig å vippe han og Høyre av pinnen. Til det er forspranget fra forrige valg for stort, og ikke minst resultatene de kan slå i bordet med for gode. Den enkle medisinen har fungert. En ny periode vil gi muligheter for å utvikle videre. Samtidig vil akkurat det kanskje gi opposisjonen, anført av Arbeiderpartiet, nye muligheter. Det kan tenkes at mange velgere mener det er på tide at andre bør får sjansen. Ikke minst fordi partiet har fornyet seg kraftig de siste årene.

Det skal bli spennende å se ...

Kommentarer til denne saken