Møte for 60 MENN fra 30 moskeer avholdt i Halden

SAMLET I BLACK BOX: Hvert eneste år samles representarer fra moskeene seg i en by i Norge. I fjor møttes de i Tromsø. I år sto Halden for tur.

SAMLET I BLACK BOX: Hvert eneste år samles representarer fra moskeene seg i en by i Norge. I fjor møttes de i Tromsø. I år sto Halden for tur. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerFor det første oppfatter jeg det som positivt at representanter for 30 moskeer i Norge samles i Halden. Fra det jeg kan lese i HA applauderer jeg også budskapet om å arbeide sammen og bidra positivt til samfunnet.

For det andre - at man uttrykker ønske om et godt samarbeid med skoler, barnehager, kommuner myndigheter o.a er ubetinget bra.

For det tredje - jeg deler også oppfatningen om at politikere i alle farger er alt for fraværende i disse foraene utenom «valgsesongen» - meg selv er intet unntak.

Men når det er sagt – la meg påpeke noen utfordringer knyttet til møtet spesielt og den vekt vi velger å legge på religion generelt.

1) Med forbehold om at bildet fra arrangementet juger - hvor er kvinnene? Så vidt jeg forstår, går også kvinner i moskeene – og burde av den grunn selvsagt være representert.

SPØRSMÅL: Så vidt jeg forstår går også kvinner i moskeene – og burde av den grunn selvsagt være representert, skriver Lars Pedersen Due.

SPØRSMÅL: Så vidt jeg forstår går også kvinner i moskeene – og burde av den grunn selvsagt være representert, skriver Lars Pedersen Due.

Jeg er derfor – på samme måte som jeg ville var kritisk til den norske kirkes kvinnesyn helt opp til utnevnelsen av Rose Marie Køhn som biskop i 1993 – kritisk til alle religioner som konsekvent utelukker 50% av befolkningen fra besluttende prosesser. Diskriminering med bakgrunn i kjønn kan ikke forsvares – ei heller av eldgamle skrifter.

2) Vi bør også vurdere graden av innflytelse, som et sekulært samfunn, vi skal gi religiøse institusjoner. Skal representanter fra templer, kirker, moskeer og andre gudehus være premissbærere i samfunnet? Er det tankene fra eldgamle skrifter – i bokstavtro eller tolket form – som skal legge premissene i et moderne opplyst samfunn som vårt? Jeg mener det helt klart er problematisk.

3) I USA har vi nå guvernører og til dels visepresidenter som forsvarer at «Kreasjonisme» - skal inn som fag i skolene. (En tanke om at Gud for 6000 år siden «created» verden som den er). Russerne bruker ortodoks kristendom til åpent å diskriminere homofile – samt myke opp lovverket slik at menn kan mishandle kvinner uten å bli straffet.

I Tyrkia er Ataturks sekulære samfunnskonstruksjon på vei til å byttes ut med et samfunn preget av en tydelig sammenblanding av religion og politikk gjennomført av en autoritær leder. Et samfunn der kvinnene oppfordres til å dekke seg til.

I verden finnes det få – om noen – suksesshistorier der man blander religion og politikk.

Mitt poeng er enkelt – alle religioner er skrevet av menn for flere tusen år siden – noe som selvsagt fører til negative konsekvenser for kvinner. Som moderne samfunn må vi bryte denne uønskede diskrimineringen av 50% av befolkningen gjort med en religiøs begrunnelse. Den norske kirke brukte 2000 år – det er å håpe at andre trossamfunn kommer raskt etter.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags