Kulturlivets framtid er i spill

PÅ ALERTEN: - Nå må hele Kultur-Halden være på alerten, skriver styret i Halden Kulturråd. Her fra Veslefrikks oppsetting av Reisen til Julestjernen i Brygga kultursal.

PÅ ALERTEN: - Nå må hele Kultur-Halden være på alerten, skriver styret i Halden Kulturråd. Her fra Veslefrikks oppsetting av Reisen til Julestjernen i Brygga kultursal. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDEt samfunn uten et mangfold av kunst og kultur fremstår for de fleste av oss som utenkelig. På mange måter tar vi det kulturelle mangfoldet vårt for gitt. Individets ukrenkelige rett til å utrykke seg gjennom kunst og kultur er en selvfølge i vår del av verden. Vi vet at kunst og kultur er en usedvanlig viktig del av livene våre. Tenk deg et samfunn uten! Uten kino, uten bibliotek, uten mulighet for barn, ungdom eller voksne til å utøve, delta eller se på teater, musikk, billedkunst, dans eller alt det andre kulturelle mangfoldet vi tar for gitt. Livene våre ville blitt ganske så hule.

Økonomiplan for Halden kommune 2020 – 2023, som ligger til høring i disse dager, vier ikke kunst eller kultur mange ord. «Det bevilges i hvert fall ikke noe mindre.», som han sa, kultursjefen, i møte med kulturrådet. Halden kulturråd opplever at det alltid er kulturen som må spare mest og får minst når pengene skal telles opp og fordeles. Nei, det ser ikke ut som om kulturen de nærmeste årene vil merke noen positiv effekt av at Halden kommune er Robek-klarert

Vi i Halden er for så vidt heldige. Vi har mange fantastiske ildsjeler som står på for at kulturen skal leve og utvikle seg uansett vilkår. Takket være alle disse unike menneskenes enestående pågangsmot og vilje står kulturbyen Halden i vakker blomst, selv om blomsten står på skrinn jord.

Halden kommune har vedtatt at det med utgangspunkt i blant annet økonomiplanen skal utformes en kommunedelplan for kultur for perioden 2020-2032. Planen, som skal utarbeides i løpet av året, vil legge føringer for hvilke prioriteringer, strategier, visjoner og mål Halden kommune skal ha innenfor kulturfeltet i hele 12 år framover, og vil være langt mer forpliktende enn dagens temaplan for kultur. Kommunedelplanen vil ikke være en detaljplan som vil gå inn på enkeltprosjekter, men en strategisk plan som vil styre alle prosjekter Halden kommune skal involvere seg i, både i forhold til produksjonslokaler, tilskudd, drift og økonomi.

Nå må hele kultur-Halden være på alerten. En plan av denne typen har aldri blitt laget i Halden før. Den er helt spesiell både i forhold til innholdet i den, hvilke føringer den legger, men også i forhold hvor lenge den skal gjelde. Når planen blir vedtatt på nyåret, er dette derfor det viktigste styringsdokumentet for kultur som noen gang har blitt vedtatt i kommunen vår.

Derfor, kjære kultur-Halden, er det viktig at du engasjerer deg. Framtidas kulturelle mangfold bestemmes nå. Dette er derfor et opprop til deg. Bli med. Kom med innspill. Delta i møter, debatter og arrangementer.

Første sjanse har du mandag 3.juni kl.18.00, når Halden kulturråd inviterer til åpent møte i kommunestyresalen.

Imens og før og etter, snakk med politikere. Snakk kulturens sak. Det er valgår, og muligens lettere å legge «press» på politikere. Sammen kan vi gjødsle kultur-jorda, så vi kan få næring til flere vakre blomster.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags