Kroppspress - hvordan får vi slutt på det?

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

InnsendtMagdele Kvarving Sandtrø (14):

I dagens samfunn, er ett av de mest omtalte temaene, et tema som vi prøver å unngå. Kroppspress. Vi ungdommer, barn og voksene ikke minst, lever i ett samfunn hvor ett av de største fokusene er kroppen vår. Det handler om hvordan vi skal se ut, hvordan vi skal kle oss, og hvordan vi skal framstå på sosiale medier. Du spør kanskje, «Hvordan har dette skjedd?»

Alle modeller, skuespillere i filmer og tv reklamer har alltid blitt dominert av flotte, veltrente kropper. Jentene med stor rumpe, brede hofter, små lår og veltrente kropper. Guttene med solbrune kropper og mye muskler. En anen grunn til kroppspress er sosiale medier, som Instagram, Facebook, Snapchat og Twitter. Dette er fordi, når en såkalt «Influenser», eller en blogger som har mange følgere, legger ut et bilde av rompa si på Instagram, og skriver en tekst som «Dritfornøyd med dette bildet», eller «kroppen min er så flott», vil vi som ser det, også se slik ut.

Men dessverre, kan ikke alle se tynne og veltrente ut. Det er spesielt blant jenter, kroppspresset tærer på. Hvis man ikke har størrelse XS i alle klær, er man for tjukk. Hvis man bruker størrelse XXS, er man for tynne. I Norge, har over 100 000 barn og voksene spiseforstyrrelser. Ca. 90 prosent av disse 100 000 er jenter, men hva er grunnen?

Er man ikke tynn nok til og passe i en XS, blir du ikke godtatt av mennesker på sosiale medier. Når du ikke godtar kroppen din som den er, kan du enkelt bli deprimerte fordi du vet du ikke kan endre på kroppen din. Det går bare nedover, helt til du er overbevist over at ingen liker deg. Du finner ut at det beste for alle er og drepe deg selv. Du vil egentlig ikke drepe deg selv, men du gjør det fordi du ikke er bra nok for noen.

Jeg syntes Influeserne sender ut feil signaler. Jeg syntes det ble for dumt at jenter, helt ned i 9års alderen vil ende rumpa, for og se ut som Martine Lunde eller Isabelle Eriksen. Det er helt greit at de vil endre på kroppene sine, men jeg mener det er feil at det skal postes på alle sosiale medier, for og få skryt på hvordan kroppen skal se ut, fordi det sender ut feil signaler blant mindreårige om hvordan de egentlig skal se ut.

Jeg mener også at noen av grunnene til at vi skaper kroppspress er fordi klærne i dame størrelser er mye mindre enn det de skulle vert. Jeg syntes det er feil at en L dame skjorte, skal være like stor som en S herre skjorte. Det skal ikke være sånn. Jenter skal ikke sulte seg selv, for at de skal kunne få på seg en t-skjorte, på samme måte at en gutt ikke skal trene seg ihjel for og være stor nok til og passe i en t-skjorte.

Kroppspresset må ta slutt. Vi må begynne og følge våre egen fotspor, og ikke gå i alle andres. Men kroppspresset kan lett ta slutt. Hvis vi bare, alle sammen godtar oss selv for den vi er, og ikke prøver og være som «alle andre». Hvis bare DU velger og drite i hva alle andre tenker om deg, og tenker mere på hvem du selv vil være, slutter og legge ut lettkledde bilder av deg selv og velger din egen sti. Da får vi slutt på kroppspresset. 

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags