Gå til sidens hovedinnhold

Hvorfor bevare KRLE?

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Referer til Halden KrFs gruppeleder Dagfinn Stærks replikk i HA 3/5-17. Han skriver: «Men skal vi møte andre kulturer......, må vi først ha kjennskap til den kulturen som i stor grad har preget vår egen kultur».

Ettersom han synes å være sterkt opptatt av undervisningen innen faget, ville det være nyttig om han ville beskrive hva han mener ikke er godt nok dekket i dag. Hensikten med faget er jo i utgangspunktet at elevene skal få en innføring i verdens religioner, deres art og vesen, historisk og i nåtid. Man kommer selvfølgelig ikke utenom de prøvelser religion har påført menneskene opp igjennom tidene, via sine maktposisjoner hvor religion og politikk har spilt på lag, hvilket vi i dag i den vestlige verden via sekularisering har klart å komme bort ifra.

Det synes som det store flertallet av nordmenn er tilhengere av denne linja, og mener at kristendommen for veldig mange er kulturbasert, ikke trosbasert. Kirken lurer nok seg selv om de forestiller seg noe annet.

Via innvandring vil ganske sikkert islam etter hvert få et langt større fotfeste i Norge (og i Europa). Dette vil da bety etter hvert et øket press fra denne gruppen nordmenn om f.eks. mer plass i skolepensumet. Derfor er det viktig at den sekulære linja bevares med en tilsvarende nøytral presentasjon av religionene i skolevesenet. Kirken og andre religiøse samfunn må derfor innse at det er opp til dem selv å arbeide for sin framgang via ikke-statlige institusjoner, i privat regi.

Kommentarer til denne saken