Det har blitt en vane å se ordføreren posere på «kakebilder» rundt om i kommunen; tommel opp, stort smil og utdeling av kake fordi «nu går alt så meget bedre» (for å sitere en annen Høyre-mann). Til og med bedre enn noensinne, skal vi tro ordføreren.  

Dessverre skaper disse bildene en illusjon; KOSTRA-tallene viser en annen virkelighet. Halden kommune stuper på målingene av tjenestetilbudet. Vi bruker mindre penger enn noen andre Østfold-kommuner per elev i skolen, er blant de dårligste i landet til å satse på kulturutvikling og ligger altfor langt nede på lista når det gjelder omsorgstilbudet.

Hadde dette skyldes effektivisering, hadde det vært bra, men den gang ei. Vi bruker lite penger ved å gi folk et dårligere tilbud enn de burde fått. Når det ikke settes inn vikar ved sykdom, spares det penger, men elever og eldre får et svakere tilbud. Enkelte positive symbolprosjekter oppveier ikke for dette.

 

Når ordføreren da er ute og forteller om de nye arbeidsplasser som kommer til byen, og alle menneskene som skal flytte hit, glemmer han at tjenestetilbudet i kommunen betyr noe for å få folk til å flytte på seg. Når Halden kommune velger å ikke prioritere kvalitet på tjenestene, velger de som skal flytte på seg, en annen kommune å bo i.

KOSTRA-tallene til tross, har vi en ordfører som ensidig poserer på gla’bilder, men holder helt tyst om de sakene som ikke innbyr til utdeling av kake og store smil.

Mitt råd er å heller spare kakebudsjettet og ta ansvar for å bygge opp byens kommunale velferdstjenester.