– Fornuftig invitasjon fra ordføreren i Halden

Bør forberede: Geir Aarbu og Thor Edquist bør holde dialogen varm. Arkivfoto: Øivind Kvitnes

Bør forberede: Geir Aarbu og Thor Edquist bør holde dialogen varm. Arkivfoto: Øivind Kvitnes

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

MeningerFylkesmann Trond Rønningen setter flere aktuelle kommunesammenslåinger på vent nå. Også den mellom Halden og Aremark. Han er med andre ord «snill», og vil ikke bruke tvang.

Samtidig slår han fast at i løpet av fem til ti år ser han for seg et Østfold med fem store kommuner. I den planen er Halden og Aremark slått sammen. Dette var budskapet han kom med under pressekonferansen om kommunereformen i Østfold i Marker rådhus, torsdag.

Som kjent ble det ikke noe av den frivillige runden like før sommeren. Aremark sa til slutt enstemmig nei etter en prosess mange opplevde som tung og vanskelig.

Da sa også Halden nei. Og sånn ble det. Regjeringen har også slått fast at den ikke er innstilt på å bruke tvang – i denne omgang. Fylkesmannen har med andre ord lyttet til politiske signaler.

Vi minner om avtalen representantene fra de to kommunene forhandlet fram på vårparten. En sammenslåing vil først være aktuelt etter at Halden er ute av ROBEK-lista. Det vil si om cirka fem år.

Da er vi igjen innenfor tidsskjemaet fylkesmann Rønningen skisserer for en runde med kommunesammenslåinger.

Det er en tid for alt. Tiden for å slå sammen Halden og Aremark var ikke nå, men grunnlaget ligger der. Jobben som er gjort er ikke forgjeves. Det bør videreføres, for vi tror Aremark vil møte tøffere og tøffere kommunebudsjetter i årene framover.

Halden-ordfører Thor Edquist har allerede invitert kollega Geir Aarbu i Aremark til samtaler om framtida – med samarbeidsavtalen som basis. I potten ligger også titalls millioner kroner i statlige overføringer knyttet til reformen.

Aarbu er på elgjakt i Trøndelag. Han bør legge fra seg børsa når han kommer hjem. På sikt tror vi fredspipe er et bedre redskap for å møte Aremarks utfordringer framover.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags