Gimle skoles innemiljø - helseskadelig eller ikke?

HELSEPROBLEMER: Datteren til Mona og Kjell Åge Holter ble gjentatte ganger sendt hjem fra skolen med astmaanfall. – Hun ble bedre da hun kom hjem, skriver foreldrene.

HELSEPROBLEMER: Datteren til Mona og Kjell Åge Holter ble gjentatte ganger sendt hjem fra skolen med astmaanfall. – Hun ble bedre da hun kom hjem, skriver foreldrene. Foto:

Av
Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

Innsendt I artikkel i HA 22. september konkluderer kommunelege Bø og skolens ledelse at de har funnet årsaken til at barn og voksne som har hatt tilhold på Gimle skole, har blitt syke. Samtidig presiseres det at avgassene som nevnes, ikke er helseskadelige, og at de kun kan gi mindre luftveis-og hodeplager. 

Som foreldre til barn som måtte flytte fra Gimle skole, er vi overrasket over at kommunelegen kan konkludere med at innemiljøet ikke har vært helseskadelig. Vi har gjentatte ganger forsøkt å komme i kontakt med kommunelegen uten at det har lykkes. Hvordan kan kommunelegen påstå at vårt barn ikke har tatt helsemessig skade av å gå på Gimle skole uten å ha undersøkt barnet, hatt tilgang på journal eller annen utredning?

Vårt barn fikk helsemessige utfordringer da hun startet i 4. klasse. Det var i forbindelse med at klassen byttet fløy på skolen. Skoleårene hun gikk i 4. klasse til 6. klasse, hadde hun stort fravær, og sykdomsbildet forverret seg gradvis.

Det var først våren i 6. klasse at vi som foreldre forstod at det var skolen som hadde gjort henne syk. Hun ble gjentatte ganger sendt hjem fra skolen med astmaanfall, og hun ble bedre da hun kom hjem. Vi hadde ikke trodd at et innemiljø på en skole kunne være årsaken, men startet da med en elimineringsmetode for å avdekke årsaken til at astmaen eskalerte. Konklusjonen var klar på at det var inneklimaet ved klasserommene hun oppholdt seg i.

Vi har ikke kompetanse om innemiljø og skadelige avgasser, men stiller oss sterkt kritiske til at kommunelege og skoleledelse kan hevde at funnene ved Gimle skole ikke kan gi helseskade eller forverring over tid. Vi har ikke sett et eneste dokument, analyse eller uttalelse fra andre enn nevnte personer om tema.

Firmaet som har foretatt analyser og skrevet rapport om funnene av avgasser, er tydelige på at de ikke tar stilling til om avvikene er helseskadelige. De oppfordrer kommunen til å foreta utvidet analyse.

Vi ønsker ikke å skape usikkerhet rundt hvorvidt det er skadelig å oppholde seg på deler av Gimle skole, men vi kan ikke akseptere at kommunelegen mener at vårt barn hadde en underliggende sykdom, og at det ikke er Gimle skoles innemiljø som er årsaken til at hun har fått helseskade. 

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken