Svar til Bergseth Bangsmoen (Ap)

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

REPLIKK Det er lett å sitte på sidelinjen i Halden og mene at oppryddingen etter Ap, som vi nå straks har holdt på med hver dag i 8 år, ikke har vært effektiv nok. Men det blir nesten noe underlig når medlemmer i Ap, partiet som sendte Halden ut i det største uføret noen norsk kommune har vært i noen gang, Terra-kommunene inkludert, klager på at de som tok ryddejobben etter «århundrets hjemme-alene fest i en kommune», ikke ryddet bra nok opp etter de selv!

Vi har hatt handikap i forhold til andre kommuner hvert eneste år, og det tøffeste var ifjor. For det var det første året vi skulle nedbetale hele 45-førtifem-millioner på tidligere års underskudd på et år. Vi hadde altså ifjor 45 millioner i handikap i forhold til alle andre bykommuner, fordi vi er den siste byen igjen på det som blir kalt «skammelista». For uinvidde måtte vi ha 45 millioner i overskudd på drift i fjor, før det syntes som overskudd i regnskapet. Det med handikap skulle vart i fire år til.

Og noen politikere ønsket utrolig nok faktisk det. 3 år med 45 mill hvert år og et med 35 mill., for vi skulle egentlig ikke vært ute før i 2023. Dette slipper vi fordi vi ved å ha nedbetalt utrolige 286 mill, hele det opparbeidede underskuddet, nå klarer å komme ut av Robek 4 år før tiden. Og til tross for handikappet har vi maktet å bygge ny skole på Idd, Norges største demens-satsing ifjor, Bergheim, nytt senter for rus og psykiatri på St Josef, vunnet Smartbyprisen for Norge i 2018 og Klima Østfold prisen i år.

Og ikke minst, hevet sosialsatsene for de svakeste to ganger, noe Ap aldri gjorde selv da det var penger nok. Og det vi vet i dag er at Ap aldri ville klart å snu kommunen til det den er i dag. For partiet har stemt imot alle budsjett, alle økonomiplaner, alle innsparingsvedtak og nedbemanninger som tilsammen har ført oss ut av uføret slik at vi igjen kan se fremover.

Vi hadde en formidabel fremgang i 2017 på kommunebarometeret, noe tilbakegang ifjor, men ligger allikevel rundt 100 plasser foran der vi stort sett har vært plassert siden vi kom på Robek. Med handikap. Ap burde takke oss for at vi tok ansvar og fikk bygd en ny kommune, istedenfor å sitte på siden og kritisere ryddejobben etter deres egen fest.  Vi har klart noe som virkelig har blitt lagt merke til som et foregangseksempel for hele kommune-Norge.  Nemlig å snu det konkursboet vi overtok til å bli en kommune som blir lagt merke over det ganske land.

Og i sterk kontrast til tidligere  tider så er det nå med positive fortegn vi både blir omtalt og omskrevet over det ganske land.

Artikkeltags