Hvorfor fikk ikke Fallet ved Gyldenløve ligge?

FELT AV VINDEN: Den skulle fått mulighet til å bli et lokalt eldorado for biologisk mangfold de neste 100 årene. Det store eiketreet ved Gyldenløve fort falt i årets første høststorm. Bildet viser stubben som ble liggende igjen etter at resten av treet ble fjernet. –  Treet skulle fått mulighet til å bli et lokalt eldorado for biologisk mangfold de neste 100 årene, skriver Johan Johansen.

FELT AV VINDEN: Den skulle fått mulighet til å bli et lokalt eldorado for biologisk mangfold de neste 100 årene. Det store eiketreet ved Gyldenløve fort falt i årets første høststorm. Bildet viser stubben som ble liggende igjen etter at resten av treet ble fjernet. – Treet skulle fått mulighet til å bli et lokalt eldorado for biologisk mangfold de neste 100 årene, skriver Johan Johansen. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Den tidlige høststormen i august fikk dramatiske følger for et flott eiketre nedenfor Gyldenløve fort. Dets tidlige død kunne blitt til et eldorado for insekter i tiår framover.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Biologisk mangfold er den viktigste politiske saken i dag. Samtidig er det en politisk sak som velgere og politikere har lite kunnskap om.

Livsløpet til et eiketre kan vare i rundt 1000 år. 300 år i vekst, 300 år som voksen og 300 år nedbrytning. Gjennom hele livsløpet og spesielt i alderdommen er det et utrolig rikt biologisk mangfold knyttet til insekter, bakterier og sopp.

Grøntområdet rundt festningen har mange flotte eiketrær som i dag fortsatt er i vekst, men ingen er, så vidt jeg vet, i alderdommen. Dette forandret seg i stormen når den ene eika falt. Den skulle fått mulighet til å bli et lokalt eldorado for biologisk mangfold de neste 100 årene.

Jeg hadde gledet meg til å se på Fallet resten av livet og glede meg over det biologiske mangfoldet det muliggjorde.

Vi i Miljøpartiet De Grønne vil at hensynet til biologisk mangfold skal være en sentral del av hvordan byen utvikler seg og i det daglige arbeidet til alle kommunens ansatte. Denne eika burde blitt en fast ekskursjon i naturfagundervisning hvor barn og unge kunne lære om biologisk mangfold gjennom observasjon og ikke utelukkende i klasserommet.

Vi ønsker at det neste Fallet blir liggende.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken