Vår 350 år gamle by har vært gjennom mangt og meget i årenes løp. Både på godt og vondt. Vi har hørt om den ekstra vonde opplevelsen med svenskene for 300 år siden, opptil flere ganger.

De fleste historieinteresserte nordmenn og damer, vet også at Fredrikshald klarte seg sånn noenlunde mot inntrengerne østfra. Og FREDRIKSTEN FESTNING sto fjellstøtt, selv mot Carl 12. DET er sikkert nok.

Men NÅ har tydeligvis den avdøde monark kommet tilbake, i et tredje forsøk på å knuse byen vår og underminere, i ordets bokstavelige betydning, festningen vår.

Jeg leser i HA at en betydelig representant for det gamle NSB peker på en dobbeltsporløsning tvers gjennom Fredriksten. Han heter Sjur Helseth. Ikke akkurat svensk kanskje, men åkke som, det kan være svensk blod i ham lell. Den godeste Carl nr. 12 kjente jo ikke til dynamittens krefter.

DET fant en annen svenske ut noe senere i historien. Det lukter litt «søta bror», spør du meg. Ikke nok med at denne verkebyllen på død og liv skal gjennom fjellmassivet.

Når dette supersporet kommer ut på Iddesiden, bærer det rett østover så langt det er mulig å komme her i Sør-Norge. Er det for å minnes retretten til den gjennomhulede krigerkongen?

Å sende framtidas lastelyntog mange mil rundt Prestebakke, Kornsjø og Ed på vei til Göteborg og kontinentet, må vel muligens skyldes en trang til å vise seg fram for vårt nabofolk.

Disse kilometerlange uhyrene kommer vel til å skremme vettet av alt som heter elg og rådyr. Eller villsvin og ulv. Togførerne må nok være utstyrt med rifle og ammunisjonsskap, som sine kolleger på Rørosbanen.

Vi vet det er problematisk å helbrede diverse verker basert på virus. Er denne fryktinngytende Jernbaneverken umulig å beskytte seg mot??

Thor Edquist er iallfall betenkt, i samme HA. Kanskje må han trekke troppene over til Nordsiden og overgi gamle Fredrikshald til henholdsvis havnevesenet og jernbanevesenet?

Jeg tror imidlertid det finnes en effektiv vaksine mot denne verken, nemlig: Få våre rikspolitikere virkelig interessert i et dobbeltspor raka veien fra Moss til Göteborg. Bruk linjalen og sett i gang. Da kan det bli koselig i Halden sør om Tista, ikke sant?