Trist for Halden

Arve Sigmundstad skriver nok en gang om jernbanedebatten i Halden.

Arve Sigmundstad skriver nok en gang om jernbanedebatten i Halden. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

FRITT ORD De siste dagene har først ordføreren, deretter Høyres gruppeleder fremmet påstander om at jeg og Arbeiderpartiet sprer usannheter i saken om InterCity utbyggingen til Halden.

Jeg setter ikke pris på å bli kalt løgner gjennom avisspaltene, så om Høyres gruppeleder eller ordføreren vil ta seg bryet med å dokumentere påstanden, tror jeg det ville være bra for samarbeidsklimaet videre.

Ingen har sablet ned ordføreren, eller beskyldt ordføreren for å på intrikat vis ha påvirket de faglige rådene fra BaneNor. Ordføreren har derimot fått kritikk for manglende engasjement i saken om InterCity utbyggingen gjennom Østfold og frem til Halden.

Jeg har holdt ordføreren ansvarlig for at vi ikke har hatt en grundig behandling av situasjonen for InterCity utbyggingen i formannskap og kommunestyret.

Jeg holder ordføreren ansvarlig for at det ikke er lagt en helhetlig strategi for hvordan vi i fellesskap skal jobbe mot myndighetene i Oslo for å finne en løsning på Haldens utfordringer med en jernbaneutbygging som nå synes sendt helt ut i tåka.

Og jeg holder ordføreren ansvarlig for at ikke Halden kommune har sendt svar på Jernbanedirektoratets høring om utsettelsen av InterCity utbyggingen.

Jeg merker meg at Høyre gjør et poeng ut av at Halden ikke fikk høringen tilsendt direkte, det er et argument som ikke holder vann. Å ikke sette en sak opp til behandling i formannskap eller kommunestyre, det er et valg ordføreren gjør. Å ikke svare på en høring, det er også et politisk valg. Å motarbeide lokale initiativ for et tverrpolitisk samarbeid om jernbaneutbyggingen, det er også et politisk valg Høyre og ordføreren gjør.

Det er vel de færreste av oss som mener at politikk bare handler om å uttale seg eller mene noe når man får et direkte spørsmål?

La meg derfor vise noen eksempler - Alvdal, Bodø, Grong, Steinkjer, Audnedal, Jevnaker, Malvik, Nittedal og Nord Fron – det er noen av de kommunene rundt om i landet som har behandlet høringen politisk og meldt inn sine behov om smått og stort knyttet til jernbaneutbyggingen

Andre kommuner som Rana, Hol, Time, Hå, Klepp, Gjesdal, Notodden, Nede Eiker, Stange, Stjørdal har valgt å svare direkte – enten i brev fra ordfører eller rådmann.

Våre nabobyer, Sarpsborg og Fredrikstad har behandlet saken politisk – og sendt sine innspill. I Halden har vi fått en muntlig orientering fra ordføreren, uten så mye som et eneste sakspapir – og Halden svarte ikke en gang på høringen da den var ute. Disse politiske valgene må ordføreren tåle å bli kritisert for.

Redaktøren har helt rett når han konstaterer at InterCity- og dobbeltsporutbyggingen gjennom Østfold og helt fram til Halden har gått av sporet. For Halden er det bare trist.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken