Kan ikke slippe denne saken.....Solvang i «dærn»!

FORFALLER: – Etterhvert som tida går, blir det bare verre og verre, skriver Jan-Erik Karlsen om Kirkeveien 1 i Tistedal, for mange kjent som «Solvang».

FORFALLER: – Etterhvert som tida går, blir det bare verre og verre, skriver Jan-Erik Karlsen om Kirkeveien 1 i Tistedal, for mange kjent som «Solvang». Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevJeg har skrevet to innlegg vedrørende «Solvang» (i bunnen av Skansebakken) i Tistedal og ikke minst deler av Kokkehaugen. 

At ikke folk er flinke til å holde eiendommen sin ryddig og pen til enhver tid, er vel ikke så ukjent, men det dette handler om, er mye verre. Her har vi altså det en gang så praktfulle «Solvang», som vel var det første handlesenteret i Tistedal og Halden, i alle fall som jeg kjenner til...

Har fått en del henvendelser etter mine innlegg av positiv art, og det er sikkert mange som er enig at dette ikke er pent... Sikkert også noen som ikke fatter at jeg gidder å bry meg med sånt, men det spiller ingen rolle. Og noen hadde ikke peiling på hva "Solvang" var for et sted.

Men i alle fall som tiden går og det ikke blir gjort noe som helst, så blir selvfølgelig dette bare verre og verre. Jeg har jo som sikkert kjent hjerte for «dærn» og bodde rett over gata for denne bygning mine første fem år. Ikke bare derfor, men «dærn» kommer alltid til å bli mitt favorittsted, selv om jeg ikke har bodd der på mange år.

Er litt ute og kjører i «embedets medfør» og kom her dag kjørende forbi Børkes bakeri og utover mot Eskeviken... og tenkte «sååå vakkert det er her», ordna hus og gater, fantastisk koselig på alle måter. Tenkte på kontrasten fra mine bardomsbakkær oppe i «dærn»... Flaut.

Kommer over brua ved fossen og opp Skansebakken og det synet av en svær murbygning som ser ut til å gå «opp i liminga». Jeg fortsetter oppover og kommer til det gamle ærverdige Uranienborg. O.M. Andersens hus som en gang var en praktbygning, og som jeg husker som en flott butikk med to innganger. Og ikke minst med massevis av utsmykninger av Christian Cypriansen, som selv bodde på Kokkehaugen. Dette ser ikke bra ut, det må jo være være mulig å gjøre noe med dette i 2018. Det var vel i 1969 de sendte folk til månen og tilbake igjen...!

Vil til slutt ta en bygning til, og det er gamle Hermon. Jeg kjenner historien godt, men skal ikke ta den her, men vil gjerne vite... Hva skjer med den? Må nevne at jeg husker hvordan det så ut inne osv... Har selv vært der med gitaren for å underholde Tistedal Totalavholdsforening med Harry Larsen i spissen... Det var jo underholdning i «sæ sjæl»!

Lokalet hadde på mange måter en «eim» av historie. Artig å se tilbake på. Dette er bare noe, men tenk på alt det andre som har foregått i disse lokaler i sin storhetstid...

Det trenger en egen artikkel, det er også skrevet om andre steder. Har skrevet det før i mine innlegg... Det er ikke et forsøk på å henge ut noen berørte, bare undrer litt..... Dette er noen tanker man gjør seg, og lurer fortsatt på om det er noen som helst mulighet til å ordne litt opp i dette visuelle i nevnte steder. Foreslår at berørte parter tar seg en tur til Sørhalden for å nyte det man kan skue der. Ta med kamera.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags