Gå til sidens hovedinnhold

Derfor er Halden full av gründere

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg hørte en gründer tale. En gründer har tro på at sin forretningsidé skal lykkes, og tar personlig risiko for å få realisert drømmen. Jeg lyttet til vitnesbyrdet om virksomhetene som startet i kjellerlokaler eller gamle låver, og som forteller at det nytter i Halden.

Det handlet om innsats, visjon og hengivenhet; blod svette og tårer; tro, håp og kjærlighet. Er det få som blir gründere? Alle er kalt men få er utvalgt? Nei! For vi har alle gründeren i oss. Vi har troen, håpet og kjærligheten. Det begynner nemlig ikke med ideen, det materielle, tingen. Det starter med mennesket, personen, medmennesket. Gründer er også den som forløser en gründer i sin neste.

En gründer må først ha tro på seg selv. Det nytter ikke med himmelske ideer hvis ikke jeg har tro på min kraft og evnen til å gi ideen jordisk form. Om jeg vil male bilde av en hest eller grunnlegge stutteri som vinner travløp, men ikke har kjærlighet, fylles ingen tomme hender. Hvis jeg ikke har tro på meg selv, ser meg selv stallkar i framtida eller er glad i meg selv, blir jeg handlingslammet og tiltaksløs. Altfor mange mangler denne troen, dette håpet, denne kjærligheten – og det hadde ikke behøvd å være slik.

Tre små ord skaper familier og grunnlegger hjem. Kjærlighet er skaperkraft; gründernøkkelen. Men hvis ingen forteller meg kjærlighet; hva da? Vi har det med å elske når noen elsker oss først. Det fins barn som vokser opp uten å høre foreldre si kjærlige ord. De blir tvert om tutet ørene fulle at de ikke skulle vært født, hvor lite de kan og er verdt, at foreldrene ønsket gutt eller jente isteden eller de blir satt til side til fordel for søsken. Mange frigjør samme krefter foreldrene har brukt på dem; hat, kald egoisme, kontroll.

Derfor er vi alle gründere! Foreldre som tror, håper på og elsker sine barn i tanker, ord og gjerning er med å forløse energi og kreativitet av gründer proporsjoner i avkommet. Barna vokser opp og tror alt er mulig for dem, bare fordi de er elsket; også om de skulle mislykkes. Sånne går på igjen – og lykkes til slutt.

Gründerhemmeligheten: De har selv tro på mennesker. En idé er ingen ting alene. Gründeren tror på medarbeidere. Hun håper på dem. Han er oppriktig glad i dem, noe som gjør at de yter sitt aller beste alltid. Den lykkes som elsker sin neste som seg selv. Hvem gidder å bruke tid på en selvutnevnt bedrevitende solospiller? Men den som forteller at realiseringen står og faller på mitt medarbeiderskap, gir jeg alt for.

Derfor er Halden full av gründere: Innbyggere som tror på hverandre, håper det beste og rammer alt inn med kjærlighet. Begynn bare å si det: Jeg hadde ikke kunnet, men jeg tror på deg. Gå på! Jeg kan tvile på ideen din. Den er ny, men jeg håper på deg. Du kan klare det. Jeg ønsker deg lykke til i realiseringen, du er en jeg er glad i uansett hvordan det går.

Jeg mener; hvem lar seg da stoppe? Og hvem er viktigst? Er ikke den like viktig som aldri gir opp med å oppmuntre, styrke eller trøste? Tribunefolket som ikke våger noe, roper etterpåklokt til alle hvorfor det gikk galt. Det er så mange som vil høste visdom og ære i «hva var det jeg sa», men det er taperens hakk i plata. Vinneren sier «få høre hva du har å si, så finner vi veien videre sammen». Slik taler Kjærligheten. Den rykende veka flammer opp. Gründeren får ny tro på seg selv, formidler oppmuntring til medarbeidere og ideen justeres av alle til suksess.

Nøkkelen er den som elsker først. Det gjelder i ekteskap og familie. Prinsippet utløser kreativitet i bedrift og samfunn. Hvis alle skulle vente på kjærlighet? Hvis livet besto av gjenkjærlighet, hadde det blitt kaldt. Kjærligheten setter sin ære i å være først ute med de gode ordene, den gode gjerningen. Kjærligheten utholder, tror, håper og tåler alt når den øyner en aldri så liten mulighet for å bli gjengjeldt. Det er klart at den som går for guddommelig gull smører med blodrødt; Kjærligheten som gir uten å kalkulere gjengjeldelse. Har lest en gammel suksesshistorie der i kategorien «The Sky is the limit».

Dette er grunnlaget for byutvikling. Politikere som kappes om å hedre hverandre og motpartens gode ideer, uten å si at de presenterte noe lignende da de var i posisjon eller stemme alt ned de selv ikke foreslår. Politikere som kjenner tilgivelsens hemmelighet. Foreldre som aldri blir lei av å fortelle hverandre og barna om kjærligheten; og vise den. Medmennesker som forløser gründeren med tro, håp og kjærlighet. Medhjelpere som oppmuntrer til «prøv på nytt»!

Til videre fordypning kan jeg anbefale Boka hvor Sjefen vasket lærlingenes føtter – og hva det betød for Firmaets utvikling.

Kommentarer til denne saken