Gå til sidens hovedinnhold

Vi må synliggjøre drømmen vi har for Halden

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Regjeringen vil flytte 1.200 årsverk og 600 studieplasser ut av Oslo. Skal prester bry seg med det? Ja, for Halden er paradis på jord.

Hvordan skal Oslo forstå? Det er ikke nok å skilte med natur og Nordby. Ikke engang nøkkelferdige lokaler holder, hvis ikke toget stopper utenfor hovedinngangen og E6 passerer bakdøra.

Logistikk og kompetanse må være på plass, hevder de som bestemmer. Og lokalpolitikere kaster seg rundt og viser fram det beste av bedrifter, bygninger, jernbanespor og veier. Bra. Men jeg tror natur- og fjordby er et godt sted å begynne, selv om alle kommuner har skog og bekkefar.

Dagens mennesker jobber for fritida. Rekreasjon, skog, sjø, opplevelser og kultur – uten bomring: Halden! Og flytter folka hit, følger arbeidsplassen. Ta Dubai; noen oljefat under en sandhaug. Men beduinene solgte litervis og bygde drømmer. Noen få begeistrede unger i sandkassa, og flere strømmet til. Ingen veier, ingen jernbane, ikke industri eller jordbruk – allikevel yrende liv av mennesker som tjener penger.

Eller Drammen: Veikrysset folk fra Oslo ikke lenger er flaue for å flytte til! Hvorfor? Området rundt elva er et perlekjede! Og drammenseren smykket seg lenge før muslingen ble åpnet. De fikk tro på Drammen før de så noe som helst. Tro trigger prester.

Hva har Halden? – Halden? Ikke engang veikryss! Stoppested ved E6? Jo, jeg kjørte forbi der en gang, er det skuldertrekkende svaret. Jeg minner om Mesterens tidløse prinsipp: – Den som har, skal gis, og den som ikke har, skal fratas det han har.

Vi må synliggjøre drømmen vi har, og det er ikke nok med festningen. Festningsfolket setter Halden på kartet, men besøkende reiser hjem igjen. Hva skal til for at de flytter hit? Jo, vi har utsmykket elvepromenade og parken ved Tyska. Vi har badestrendene og utescena ved Hollenderen! Vi har rene croisetten ved Kruseter med promenade og sydenstrand fritt for trær som kaster skygger. Med den nye gangveien langs vannet kan du gå, sykle eller jogge rundt via Ormtjern. Gågata er blitt Kulturgata med gallerier og spesialbutikker. Enveiskjørt for biler, brede fortau og et yrende sommerliv. Det hjalp når de flyttet Vinmonopolet og Posten dit! Endelig skjønte de hvorfor Nordby aldri får Systemet. Visste du ikke at Halden hadde alt dette? Ser du ikke det spirer fram?

Ser du det; hva vi har før vi har fått det? Vår Herre har gitt oss fantasi og forestillingsevne! Uten den ville det vært komplett umulig å forestille seg himmel, engler og paradis i en annen dimensjon. Med fantasien ser vi den kommende verden som er. Vi bruker fantasi til fortelling, film og dataspill og skaper verdener som ikke er. Den gudgitte forestillingsevne brukes i dagliglivet og kalles kreativitet eller visjon. Arkitekter og designere har det! Måtte de visualisere synet jeg beskriver og mer til.

En time i Drammen blir drømmen i Halden. Så la kreative visjonærer konkurrere om å tegne drømmen! Tro uten å se, er Mesterens ideal. Nesten ille å måtte innrømme at vi er kommet noe lenger i dag. Vi designer tredimensjonalt på data det vi har tro for.

Vi ser det: Så la oss få se det! Kulturgata. Se elvepromenaden langs Tista. Kunsten. Benker. Uteserveringer. Apparater for aktivitet. Se parken ved Tyska istedenfor konteinerboligene som blir verdiløse når vannet stiger. Vis drømmen om hvite strender ved Hollenderen. Stupebrett. Barnestrand. Gangstier. Dusjer. Utescene og festivalområde. Kruseter uten skyggetrær langs grusvei og klippe; og mer strand.

Folk flytter ikke til dyre brakkebyer for noen få på kaia! Men gi dem det bynære paradiset for alle ved fjorden derimot. Den troen flytter folk, og folk flytter arbeidsplasser.

Halden kan ikke konkurrere om avstand til Oslo, men vi kan kjempe om innbyggere og for bymiljø. Flytter folka, vurderes arbeidsplassen hit. Jobb etableres ikke først, for at mossingen skal pendle. Derfor må vi begynne med det estetiske og (re)kreasjonen. Og som Drammen; formidle drømmen og visjonen før den er virkelighet – til de grader visuelt at den vedtas politisk. Vi har troen, og den som tror har det med å få – og den som har, får mer.

Alle er utstyrt med gudgitt fantasi og forestillingsevne; tro som ser det som ennå ikke er. (Det siste er det dårlig gjort å si til human-etikere, for evnen kan også brukes til hinsidig Håp). Jeg har ord, arkitekten ser tegninga: Vis meg hva jeg snakker om! Kirka har laget motto «Mer himmel på jord». Jeg sier: «Mer Halden ved fjorden»! Et slagord som tar høyden og holder vann – og med Kirkens kan knyttes sammen med et ER. Nå prekær vi synergisk (f)jordnært!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.