I et leserinnlegg i forrige uke beskriver haldenser og muslim Nismah Mushtaq hvordan de siste terroraksjonene har ført til en endring i hvordan hun som muslim blir behandlet i Halden.

Hun skriver blant annet:

Det varsøndagskveld, jeg og venninna mi tok oss en tur ned til brygga for å hygge oss med is i det fine sommerværet. Det var uforventet å se så mange mennesker der.

Da vi ankom og gikk forbi, var alle blikkene på oss, de pekte mot oss, og det var blikk som fikk oss til å føle oss uønsket. Blikk som om vi var terrorister. Blikk som ikke sluttet å stirre.

Her sitterjeg fortsatt med en så vemmelig følelse og hadde bare lyst å komme meg vekk derfra. Det har aldri hendt noe lignende før så lenge jeg har bodd her. Og det var trist å se at nordmenn så oss som skyldige drapsmennesker. Det er ikke det bildet jeg ønsker av meg.

Det er ikke noe unnskyldning lenger at vi deler samme troen, jeg er ikke ansvarlig for hvordan de mistolker og misbruker religionen for sin egendel.

Den unge kvinnen har fått følgende svar fra haldenser og samfunnsdebattant Tormod R. Ausland :

Replikk til Nismah Mushtaq

Du føler deg uglesett og at du automatisk blir dratt inn i samme bås som terroristene IS osv.

Du er oppvokst i Halden, er en del av de norske samfunnet og har rett til å være her som enhver nordmann, selv om du er muslim og understreker det ved en form for uniformering ved hijab, som du sier markerer din tro.

Du sier at du ikke deler samme tro som øvrige nordmenn du ser rundt deg i Halden. Hvordan kan du vite det? Jeg tror vi her er ved kjernepunktet for muslimers, og kanskje spesielt kvinnelige sådanne, forståelse av det norske samfunnet og vårt forhold til religion.

Kanskje du ikke vet at vi i Europa i mange hundre år var under et åk av kristendommen som ikke sto så mye tilbake i grusomheter i troens navn som vi ser IS utfører i islams navn i dag.

Først langt inn på 1900-tallet ble kirken temmet og fratatt sin makt, og vi kunne bygge opp sekulære samfunn hvor religion er en privatsak og hvor den eneste uniformering jeg kjenner til er Frelsesarmeen som vi alle kjenner som en organisasjon som utfører en meget stor og verdsatt innsats for mennesker som trenger hjelp.

At du med din hijab ønsker å vise at du er muslim, er av null interesse for ikke-muslimer. Så det må være for å vise andre muslimer at du er muslim at du uniformerer deg.

For oss «kristne» nordmenn oppfattes det først og fremst som en demonstrasjon av et ønske om igjen å bringe religion tilbake som en faktor i vår daglige, offisielle og politiske hverdag.

Og det er dette det norske samfunnet IKKE ønsker. Vi lever i et demokrati med frihet til å velge vår egen form, men det kan belyse din frustrasjon over hvordan din islamtilhørighet og markering av denne oppfattes av samfunnet rundt deg.

Framtredende muslimer i vårt samfunn mener islam skal ha større innflytelse i det daglige, og med islams fundamentalistiske aktører herjende rundt i verden nettopp for å sikre dette, er det klart at det må være vanskelig for unge som deg å opptre i sin «uniform» i vårt samfunn.

Ikke bare i dag, men også før terroristenes myrderier, er det for mye ved islam som virker avskrekkende på den vanlige europeer. Prøv å forstå det, Nismah Mushtaq.