IFE tok ikke intiativet til distriktshøyskolen

Ivar Bjørndal

Ivar Bjørndal Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

FRITT ORD Det er utrolig trist at IFE skal stenge atomreaktoren for godt. Dette forskningssentret med Halden-reaktoren og sine tallrike, dyktige medarbeidere fra inn- og utland har betydd mye for vår by og også for vårt fylke.  Redaktør Hans-Petter Kjøge har i HA antydet noe om hvilken innflytelse IFE den kan ha hatt på mentaliteten i byen. Det er et interessant tema verdt å følge opp. Kanskje kommer det noe i siste bind av Haldens historie, der formålet jo nettopp skulle være å belyse mentalitetsforandringer gjennom tidene. Får jeg tid og krefter, vil jeg gjerne prøve bidra selv.

HA har viet flere sider til nedleggelsen av atomreaktoren og intervjuet Magnus Øvreeide. Han er selv et eksempel på hva IFE har betydd. Han komsom ung forsker  til instituttet og byen med verdifull kompetanse. Han stilte seg til rådighet i arbeidet med å få mer utdanning til byen. Han involverte seg på flere  måter i lokalsamfunnets liv og spredte optimisme og glede rundt seg i alle år. Han ble en av de mange dyktige innflytterne som gjorde byen til sin, og som den stadig trenger flere av.

En annen som kom til byen med IFE, var Knut. H. Johansen. Han gikk - sammen med kolleger - etter noen år ut og startet en ny og spennende databedrift.  Den har stadig utviklet nye ideer og produkter og satt mange spor etter seg. Norwegian Center of Expertise illustrerer hvor langt de har kommet, og hvor mye Knut H. Johansen og hans mange dyktige kolleger betyr for byen.  

Men når den samme Knut H. Johansen forteller til HA at IFE tok initiativet til distriktshøyskolen, er det fullstendig feil. IFE tok aldri noe slikt initiativ! Derimot ble noen av IFEs medarbeidere, spesielt forskningssjef Jan Lunde, på anmodning med i den komiteen som utformet planen og presenterte den for statsråd Kjell Bondevik. IFEs eksistens som et stort forskningsmiljø, var sammen – vel å merke sammen med Halden lærerskole - en viktig  del av fylkestingets begrunnelse for å legge distriktshøyskolen til Halden.

Alt dette er dokumentert og står stadig å lese i min byhistorie «Fra vannkraft til datakraft»; til høsten kommer jeg tilbake til dette i min nye bok «Vekst og omveltning». IFE har vært viktig på mange vis. Men IFE tok IKKE initiativet til distriktshøyskolen! Den misforståelsen bør ikke gjentas, og den bør ikke gå inn i byens historie.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.