Gå til sidens hovedinnhold

Hvor mye er en skoleelev verdt?

Artikkelen er over 3 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Ingen kan vel egentlig si at de er overrasket. Det er nærmest tradisjon nå. Nytt år, nytt forslag om å legge ned musikk- og dramalinja på Risum. År etter år har linja overlevd, men de siste årene har krav om flytting av linja gjort at vektskåla har tippet litt mer i favør av nedleggelse.

Det er ingen tvil om at forslaget er økonomisk motivert. Sentralisering og stordrift av skoler er billigere, derfor burde flere skoleplasser legges til de større byene. Men har fylkesrådmannen satt seg inn i de ikke-økonomiske konsekvensene en nedleggelse av musikk- og dramalinja ved Halden videregående kommer til å få? Hvor mange elever er man villig til å miste ut av videregående skole for å spare noen tusenlapper?

Ikke alle som går musikklinja velger å utdanne seg til musikere, og ikke alle dramaelever blir skuespillere. Mange velger musikk eller drama simpelthen fordi de ønsker variasjon fra det store fokuset på fag som dominerer studiespesialiserende linje. De ønsker å velge noe de interesserer seg for. Mange sliter med motivasjon til å gjøre skolearbeid, men får ekstra energi av at de får gjøre noe kreativt. Hvis disse elevene blir tvunget til å enten pendle eller finne på noe annet, hvor mange elever vil vi da miste på grunn av mangel på motivasjon? Én elev er én for mye.

Les også

– Tragisk hvis musikk og dramalinja legges ned

 

Å finne tiltak for å øke trivsel på skolene og få ned frafallet i videregående skole har vært viktige politiske saker det siste skoleåret. Men selv om tanken har vært god, virker det litt paradoksalt at man med den ene hånda gir store summer til trivselstiltak, og så med den andre hånda tar fra elever muligheten til å velge kreative fag på videregående skole.

Skal Halden bli en by helt uten kunstneriske og estetiske fag på videregående? Risum har lenge vært en av hjørnesteinene i Haldens kulturliv. Å legge ned musikk og drama vil få store konsekvenser for ung kultur i byen vår, men det vil også få konsekvenser for ungdommen generelt.

Elevene på musikk og drama har et solid samhold, på tvers av klasser og vennegjenger, fordi de sammen må planlegge og gjennomføre større prosjekter. Dette samarbeidet er noe bare kan drømme om å få til på vanlig studiespesialisering. Kreativitet og samarbeid er ikke noe som måles av politikere ved prøver og prosenter, men det vil likevel gå tapt hvis elever blir tvunget til å velge vekk musikk og drama på videregående skole. Enten man utdanner seg til å bli skuespiller eller sykepleier, er samarbeidsevne en verdifull egenskap å ta med seg inn i arbeidslivet.

Les også

Musikk- og dramalinja må ikke ende som en komedie

 

Et av de største argumentene for nedleggelse er at det ikke finnes gode lokaler. Etter hvert som flere forslag har blitt lagt fram, har kriteriene blitt stadig strengere. Lokaler på Saugbrugs er for dyre, og både Halden Storsenter og det gamle Spenst-bygget på andre siden av elva blir for langt unna. For langt unna! Hvis elever klarer å reise mellom Risum og Porsnes flere ganger i uka for å ha fremmedspråk, klarer de å gå i tre-fire minutter mellom avdelinger en gang om dagen eller så. Det er i hvert fall kortere reisetid enn å pendle i flere timer hver eneste dag mellom Halden og Greåker!

Ved å legge ned musikk og drama i Halden vil vi også miste det fantastiske støtteapparatet som finnes rundt denne linja. Vi har gode og engasjerte lærere på skolen vår, og hvis linja legges ned, kommer mye av denne kunnskapen og det enorme engasjementet til å gå tapt. Vi har mange flotte lokaler som står til elevenes disposisjon. Og vi har en ivrig lokalbefolkning som har et sterkt ønske om å dra på forestillinger og støtte elevene. Å flytte dramaplasser ut av byen er et samholdsmessig tapsprosjekt.

Halden vgs er den eneste videregående skolen i Østfold med dramalinje. Hva sier dette om prioriteringen av kultur i undervisningen når planen er å legge ned det gode tilbudet vi har i Halden og i stedet opprette et mindre tilbud i Fredrikstad? Etterspørselen etter drama i resten av Østfold er til stede, så heller enn å legge ned i Halden, burde det heller opprettes en ny dramalinje i Indre Østfold slik at flere elever får denne muligheten.

Les også

Vil berge musikk, drama og matfag i Halden

 

Jeg er lei av at den negative tankegangen som gjennomsyrer hele denne saken, og jeg er lei av at Halden alltid havner i andre rekke når det er snakk om videregående skole. Det er på tide at politikerne setter seg ned og bestemmer seg for å finne en løsning i stedet for å slå ned alle forslag på stadig tynnere grunnlag. Vi er hvert fall verdt mer enn tre linjer i et dokument.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.