Blir det fire år med kaos?

Mer tid: Thor Edquist kommer til å få mye mer tid til Nellie i tiden framover. Foto: Trine Bakke Eidissen

Mer tid: Thor Edquist kommer til å få mye mer tid til Nellie i tiden framover. Foto: Trine Bakke Eidissen

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER Senterpartiet har bestemt seg; de vil ha et rødgrønt samarbeid. Med deres joker nå lagt på bordet, går kabalen omsider opp. Hele drøyt fire uker etter valget er det klart at det blir systemskifte. Uten at noen vil bekrefte det før mot slutten av uka, tyder alt på at Sp-dronningen Anne-Kari Holm blir Haldens nye ordfører.

Samtidig er det klart at Thor Edquists dager som sentral Høyre-politiker er over. Han blir ikke ordfører slik han ønsket, og han blir heller ikke gruppeleder. Det vervet skal Fredrik Holm fremdeles inneha. Edquist skal sitte i kommunestyret. Om han også kommer til å sitte i det hovedutvalget som behandler næringssaker gjenstår å se. Det er uten tvil det området som ligger hans hjerte nærmest. Vår avtroppende ordfører er blitt 65 år. Det gjenstår også å se om han nå pensjonerer seg, eller fortsetter i yrkeslivet enda et par år.

Høyre ble det største partiet for tredje valg på rad. Den store forskjellen denne gang er at partiet sitter igjen med null og niks.

Det er fremdeles en uoversiktlig posisjon Halden nå får. Mange rødgrønne partier skal delta. På den ene eller andre måten. Også Frp. Det lukter kaos lang vei. Samarbeidsavtalen, som blir offentlig snart, skal bli spennende lesning.

Signalene om at det skal opprettes egne «ad hoc-utvalg» der partiene skal diskutere saker på kammerset før de åpne møtene, misliker vi sterkt. Slik var det i Halden før 2011. Det ble kritisert nord og ned, forsterket politikerforakt, og åpnet for spekulasjoner om at det ikke var tette skott mellom politikk og administrasjon. Posisjonen Edquist har ledet i åtte år skal ha ros for å ha tatt et oppgjør med dette, og sørget for en mer åpen politisk kultur. Det ønsker hele Halden skal fortsette. I forlengelsen av dette ønsker vi også at Halden Arbeiderparti fortsetter åpenhetslinja tidligere leder Kirsti Brække Myrli sto for. Vi har mistanke om at den nye partiledelsen ikke er like åpne. Dessverre.


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken