Gå til sidens hovedinnhold

Vi opplever at sentralisering ikke er bra verken for historien eller økonomien i Halden

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er mye historie i Halden. Vi som har vært så heldige å få vokse opp og leve her, har det i blodet og kulturen hver på sitt vis, og det bør fortsette slik.

Senere år er lokale historiske institusjoner organisert fylkesvis. Hos oss heter det «Østfold-museene» med direktør sentralt og egen avdelingsdirektør i Halden. De skal ta vare på historiske verdier og opprettholde samfunnets forståelse. Men allerede i startfasen svikter det stygt her i Halden:

Det gamle Spinneriet i Tistedalen, industribygg fra unionstida 20–30 år før det antatt første i Oslo, er et arkitektonisk og historisk kulturelt interessant og fremdeles solid praktbygg. Det ble gitt som gave fra kommunen og sparebankstiftelsen til Østfoldmuseene. Som nå degraderer det til lagerlokaler! Magasinering på fagspråk.

Her har Vognalliansen i 23 år vært et levende museum for gamle biler (den eldste fra 1904), hvor entusiaster har reparert og mekket og pusset sine klenodier til kjøreverdig stand; deltatt i utstillinger, prosesjoner og utlånt til filminnspillinger. Og folk har kommet fra nær og fjern for å se, lære og delta. Lokalene i første etasje og kjelleren er perfekte for dette byens eneste levende museum. Nå skal de sparkes ut.

Selv om Spinneriets øvre etasjer kan fortsette som magasiner uten å ødelegge for noen.

To museumsdirektører forteller i HA 19. oktober hvor meget de forvalter og hvor meget de har å gjøre og hvorfor Vognalliansen må ut av Spinneriet. Men overta bilklenodiene som gave fra det nå levende museum, kan de tenke seg (for lagring), og i avisa drar de spinnerilokalene ned på nivå om misunnelse.

La meg redusere deres forestillinger lite grann: De har intet eierskap til de fysisk største historiske deler av Halden; Fredriksten festning med sin enorme turisme og Haldenkanalen med Brekke sluser. Ei heller til Rød Herregård. De meget gamle kirkene og det aktive (levende) bygdetunet på Prestebakke har de heller intet med å gjøre. Fredrikshalds Teater med kulissemagasin er viktig, og der passer også andre på. De forvalter Berg bygdetun. Deres største oppgave er å lagre 5000 hyllemeter privatarkiver og 35-40.000 gjenstander. Alle sakene er neppe fra Halden. Lager for hele fylket fyller altså opp til fortrengsel for levende kulturell virksomhet. Hvorfor ikke bruke en nedlagt hangar på Rygge? Eller en betong-forsterkede låver hvor som helst?

Direktørene skal ut av Rød Herregård og etablere seg i Fayegården som kommunen har kjøpt av pensjonsfondet for 16 mill. kroner, sammen med bymuseet som flytter ut av festningen. I tillegg skal kommunen forplikte seg til å ruste opp Fayegården for 14 mill. kroner for at museum og direktører skal flytte dit (kommunestyrebehandling 14.09. 2017). Til sammen 30 mill. kroner + årlig drift og lønninger. Dertil behøves folk med muskelkraft og teknisk innsikt, slik hjelp som de har fått gratis fra nettopp Vognalliansen – som kan opphøre.

Til nå har Halden historiske Samlinger hatt store mengder «festningsturister» på besøk. Antakelig er det glemt at midt på 1950-tallet ble bymuseet flyttet til festningen fra nettopp Fayegården bl.a. fordi der var så lite besøkende. Undertegnede har hyggelige minner fra ubetalt feriejobb den gang med montering av gjenstandene i festningen. Nå når både Storgata og Busterud-parken er nesten folketomme, er det lite som taler for flere besøk i Fayegården.

For direktørene er her også historiske perspektiv som bør ut av lager: I Halden er det funnet og gravet ut tusenvis av gjenstander fra stenalder, bronsealder, vikingtid og middelalder – og sendt til lager antakelig i Oslo. En del av disse gjenstandene burde tilbake til Halden og bli hengt opp på veggene i skoler, kommunelokaler og andre steder hvor folk ferdes. Her er noe å gjøre for å opprettholde historisk og kulturell bevissthet nå når så mange fortaper seg i smarttelefonenes verden.

Så langt har sentraliseringen av historie ikke gitt mer til haldenserne. Tvert imot; i søppelkonteinerne utenfor Spinneriet fant man sko fra for lengst nedlagte Haldens skofabrikker, og gamle nesten klenodier, men fullt brukbare maskiner fra Halden-bedrifter som skulle kastes.

Vi opplever at sentralisering ikke er bra verken for historien eller økonomien i Halden; to arbeidsplasser for direktører har blitt kontraproduktivt.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.