Meningsbrytning i Halden Arbeiderblad og lederens politiske ståsted

Dorota Gluch.

Dorota Gluch. Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Leserbrev
Meningsbrytning i Halden Arbeiderblad og lederens politiske ståsted


Ytringsfrihet er en forutsetning for politisk demokrati, men i sin logiske konsekvens også en forutsetning for økonomisk utvikling og sosial velferd.


Pressens rolle

Den tidligere AKP(m-l) leder Sigurd Allen som en gang gikk under dekknavnet «Elgen», og som i dag er professor i journalistikk ved UiO skrev ved en anledning: «På den ene siden er pressen en sentral samfunnsmessig institusjon som ideelt skal gi et positivt bidrag til det politiske demokratiet. På den annen side er nyhetsbedriftene aktører på et kapitalistisk varemarked og spiller gjennom reklamen en viktig rolle i samfunnsøkonomien. Nyhetsbedriftene beskriver på samme tid det frie og det kjøpte ord.»


Politikernes «ekko-kammer»

Det er ingen tvil om at vi er vitner til en politisk meningsbrytning om Os- prosjektet i de siste månedene. Det er fint at det er stor bredde i meningene, og at flere kommer til orde i Halden Arbeiderblad. Lenge leve det lokale demokratiet! Men fortsatt finnes det politikere som ikke er interessert i den plurale meningsbrytning, og som ikke ønsker å lytte til argumenter de er uenig med. De foretrekker ekko-kammeret, der ingen stiller spørsmål ved vedtatte «sannheter». Dette har vært en ødeleggende debattkultur i flere politiske saker i Halden i den senere tid.


Aviser med mening

Norske aviser skriver sine ledere som de alltid har gjort, og den klassiske lederartikkelen retter et kritisk søkelys mot lokalsamfunnet når redaktøren finner det betimelig. Lederartiklene gir avisene en sjel som elektroniske medier aldri vil være i nærheten av.


Vanskelige temaer og borgerplikten ved kommunevalget i september

Det som kunne styrke avisutgavens betydning i det offentlige ordskiftet ville være lederartikler med fokus på det kommende kommunevalget i september. Avpartifiseringen av norske aviser har i hovedsak vært bra, men fortsatt savner jeg klare meninger i lederen som gir mer direkte uttrykk for redaktørens politiske ståsted.

Avisene er ikke på valg og kan spille en svært viktig rolle i utformingen av den lokale politikken.


 

Artikkeltags