Privat innspill til Haldens reguleringsplan

Fritt ord

Fritt ord Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerPlanen har gode intensjoner. Men Haldens historiske samlinger med ledelse kan plasseres meget bedre i idylliske, historiske omgivelser, tett inntil der hvor folk bor og ferdes.

Da kan kommunen spare 14 mill.kr ved å overlate Fayegården til noe annet og slippe å forestille seg museumsgjester som så likevel ikke kommer fra en folketom Storgata eller skøytebane i Busterudparken.

 

Stedet Se bilde og se selv ved å gå eller kjøre opp Peder Colbjørnsens gate til porten i Borgerskansen. Akkurat der man kommer opp fra tettbebyggelsen, åpner seg et mer enn 20 dekar stort skrånende landskap, flott med festningsmurer opp på sydsiden, Borgerskansen ned mot vest og gangveier opp til portene i festningen  -   og der er bare 4 hus. Et av dem har leieboere og tre av dem står tomme og behøver rehabilitering. Det er ingen faste planer om hva de skal brukes til, men interessenter har meldt seg.

Dette bør ha stor interesse for Halden og Haldens historiske samlinger.

 

På bildet er markert det stilige huset som kalles Rett og Parole fra 1835 ( 115 m2 ) som egner seg som kontorer både for Østfoldmuseenes direktør og leder for Halden historiske samlinger. Samlingene kan være i Ekserserhuset ( 500 m2 ) eller Ingeniørhuset ( 2 etasjer a 141 m2 ).

 

Som skolegutter i 1955 var kamerat Petter og  jeg med å innrede Haldens Minner i Fredriksten; vekk fra Fayegården fordi publikum ikke kom dit. Nå 63 år etterpå vil noen ha det tilbake dit med enda mindre publikum.

Den gang hadde vi en artig opplevelse da maleriet av Carl XII i mannshøyde skulle plasseres. En komité bestående av historiker Tron Daldorf, general Helseth og eier av bygdemusem  Ragna Brådland med flere, diskuterte i det vide og brede hvor bildet skulle henge, inntil Petter resolutt kløv opp på en stol, slo en spiker i veggen og sa ”vi henger’n her”, og der ble Carl XII hengende i flere tiår.

 

Nåtidens beslutningsprosesser i gamle vakre Halden er heller ikke lett å forstå. Det skal rives og utslettes, bygges nytt og stort, åpenbart ientreprentenørenes interesse når politikkerne er mer troende enn faglært. Som den gang det ble besluttet at Risum ungdomsskole skulle ha vegg-till-vegg tepper på gulvet i bakkenivå, eller da det skulle være 90 elever i klasserom-mene.

Jeg bodde en gang på hybel i Trinity College i Cambridge. Uklart om det ble bygd på 17- eller 18-hundretallet, men uforandret, og uansett likte studentene å bo der og samles i matsalen med ”high table” etc.  Som kjent er Cambridge ikke noe dårlig lærested.

 

Etter museumsjobben som 19-åringer, dro vi til utlandet for å studere og opplevde Tyskland i gjenoppbygging. Mange byer var bare ruinhauger etter krigen, men tyskerne hadde arbeidsvilje og bibeholdte kunnskaper og fagfolk. Bydeler ble gjenoppbygget tilpasset ny tid og trafikkmønster, og det var en hovedsak at gamle miljøer skulle restaureres, og mange hus kom opp i tro kopi. De tenkte historie og identitet, og ville ha noe å hvile øynene på.

 

Hva gjør vi i Halden når vi skal utbedre de sjeldne muligheter som denne byen gir ?

Artikkeltags