Det er kroner å hente for Halden

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDHalden planlegger helsehus ved siden av sykehjemmet for mange titalls millioner kroner, og kommunens legevakt skal flyttes uten fornuftig begrunnelse.

Dette drives fram uten tanke på at det meste av helsehuset er på plass fra før. Nemlig inne i Haldens lokalsykehus som ble nedlagt og gjort om til distriktspsykiatrisk senter (DPS). Som lokalsykehus var der flere enn hundre sengeplasser + operasjonsavdeling + røntgenavdeling + laboratorium + avdeling for fysioterapi inkl. varmtvanns svømmebasseng og kontorer.

I hele det treetasjes «DPS-huset» er det nå bære 7–8 pasienter innlagt i helgene og en del flere i ukedagene. Det gamle sykehuset er vakkert plassert i bybildet, monumentalbygg solid som Egypts pyramider.

Å innrede helsehus i det gamle sykehuset er en fysisk bagatell for Halden kommune ved å ta tilbake bare én (av tre) etasjer der. Røntgenavdelingen som siden må komme, er jo der (to stykker personale er temporært fjernet). Det lille laboratoriet er også på plass i samarbeid med Kalnes. Fysioterapien for rehabilitering er på plass, og den kommunale legevakt ligger tett inntil.

Det kreves faglig innsikt og politisk kløkt og styrke mot en overmakt som setter juridisk eierskap foran befolkningens helsebehov og kommunens økonomi. For eksempel da Halden ikke fikk ta tilbake boligene i Søsterveien som sammen med hele det gamle sykehus nå bestyres av RHF. Nedleggelsen av røntgenavdelingen i Halden medførte store utgifter for Kalnes som må betale alle «røntgenreiser». Heller ikke pasientenes ubehag med reise- og ventetider natt og dag, tas det hensyn til.

Hvorfor skal helsehuset bygges på nytt for mange titalls millioner kroner skattepenger? Gjør Halden-politikerne som nevnt, kan de allerede etablerte sengene i helsehuset bare legges til sykehjemmet som har behov for dem, og det blir en såkalt vinn-vinn-situasjon for Halden.

De regionale helseforetak RHF Sørøst ble dannet for å styre sykehus som er nokså komplisert. Og rimeligvis må de søke råd hos konsulenter ved medisinsk faglig problematikk

Men så har det utrolige skjedd; i årsberetningene for RHF Sørøst leser man at i 2016 var det 1.385 – ettusentrehundreogåttifem – konsulenter ansatt i RHFs selveide firma som har milliardomsetning (lønninger). De behandler ikke pasienter.

Verken ledende eller lokale helsepolitikere skjønner hva alle i RHF driver med, enn si konsekvensene for pasientene. RHF bør nedlegges, og gjeninnføre at hvert sykehus har eget regnskap, personalavdeling o.s.v. Da unngår man utmattelsessyndrom i politikken.

Altså; klarsyn, kløkt og energi i politikken kan spare haldenserne for mange skattekroner, og vi kan få et perfekt helsehus på det sted Halden hadde sitt lokalsykehus, og sykehjemmet får flere sengeplasser.

Artikkeltags