Haldens gjeldssituasjon

THOR EDQUIST

THOR EDQUIST Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

FRITT ORDSiden Haldens gjeld med jevne mellomrom blir omtalt i HAs fritt ord spalter, så kommer det her en faktabasert oversikt over gjelden pr. 31.12.18.

Startlån, som kommunen er forpliktet til å formidle og som blir betalt av den enkelte, utgjør 285 mill.

På det selvfinansierende VAR-området er gjelden på 1.172.780,-. Det er da inklusive det nye renseanlegget på Remmen til ca. 270 mill., og en stor del av det programmet for nye vann- og kloakkrør i sentrum til 500 mill., noe vi er pålagt av Fylkesmannen å gjennomføre. Gjør vi det ikke etter planen vil vi få dagsbøter av Staten.

Sum annen gjeld er pr. nyttår 1.663.036,-. Men når nye Bergheim er ferdig neste år, vil vi få nesten halvparten av investeringen tilbake fra Husbanken, nærmere bestemt ca. 150 mill., slik at reell gjeld som påvirker driftsresultatet da egentlig er på 1.513.036,-.

Vi betaler ca. 70 millioner i avdrag pr år. Men fra 2020 vil vi som følge av noe kortere avdragstid på lån få ca. 90 millioner i avdrag, en økning på 20 mill.

Dette er en av grunnene til at det hastet med å komme ut av Robek. For hvis vi skulle vært en Robek-kommune i 4 år til, som noen ville, så måtte vi ha kuttet 20 millioner mer på driften fra og med 2020 for å klare de økte avdragene. Nå slipper vi det.

Økte avdrag, og økte lån som følge av investeringen på Os, er innbakt i vår vedtatte 4-årige økonomiplan.

Og siden det nå ikke er flere dager igjen å gjøre det på, så ønsker jeg med dette innlegget alle en riktig God Jul.

Det kommer en oppsummering av året og litt til i nyttårstalen på TV Østfold til nyttår.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags