Maktkampen som kan endre hele valglista

ÅPEN KAMP: Både Kirsti Brække Myrli (t.v.) og Linn Laupsa vil bli Halden Arbeiderpartis ordførerkandidater foran valget neste høst. Men mens Brække Myrli

ÅPEN KAMP: Både Kirsti Brække Myrli (t.v.) og Linn Laupsa vil bli Halden Arbeiderpartis ordførerkandidater foran valget neste høst. Men mens Brække Myrli

Nominasjonsmøtet i Halden Arbeiderparti 22. november blir overraskende spennende.

DEL

Meninger9. september neste år skal alle haldensere igjen gå til stemmeurnene for å velge hvem de ønsker skal styre Halden fra 2019–2023.

Det er fascinerende å se hvor diametralt motsatte prosessene rundt valg av ordførerkandidat har vært i byens to største partier i høst.

I Høyre avklarte ordfører Thor Edquist allerede i februar i år at han vil være partiets ordførerkandidat også ved valget halvannet år senere. Og på partiets konstituerende nominasjonsmøte 24. oktober var det full oppslutning rundt han og resten av forslaget fra nominasjonskomiteen.

Enighet virket det også å være i Arbeiderpartiet tidligere i høst. En enstemmig nominasjonskomité kunngjorde tidlig i oktober et listeforslag med Kirsti Brække Myrli på topp, Helge Bergseth Bangsmoen på 2. plass og Linn Laupsa på 3. plass.

– Jeg har lyst og er klar for å bli ordfører i Halden, sa Brække Myrli til HA før hun understreket at partiet hadde et veldig godt lag.

Men den store lagfølelsen slo snart sprekker. Vi skal derimot først hoppe litt tilbake i tid igjen.

Fagforeningskvinnen Kirsti Brække Myrli var ordførerkandidat for Arbeiderpartiet ved forrige valg i 2015, da Høyre fikk et historisk godt valgresultat på 39,6 prosent og i tillegg ble større enn Arbeiderpartiet i stemmekretsen Tistedal.

Læreren Linn Laupsa har tidligere vært innvalgt i kommunestyret og sittet som vararepresentant på Stortinget, men da for SV. Bare noen dager før Thor Edquist sa at han ville fortsette, hadde Linn Laupsa kommet seilende inn i Arbeiderpartiet og ble valgt til leder for Halden partilag. I HA ble det også spekulert i om hun eller ektemannen Roger Schjerva ville stille som ordførerkandidater.

– Det er hyggelig å bli nevnt, var alt de to ville kommentere den gangen.

3. oktober kom forslaget fra en enstemmig nominasjonskomité i Halden Arbeiderparti. Brække Myrli var ordførerkandidat. Linn Laupsa sto på tredjeplass. I forkant av den prosessen hadde nominasjonskomiteen lange intervjuer med en rekke personer i partiet, inkludert kandidatene øverst på listen. I tillegg hadde de fått innspill fra alle de tre lokallagene i partiet: Halden, Berg og Tistedal/Idd.

At nominasjonskomiteen kom med en enstemmig innstilling, var ingen overraskelse. Etter det HA kjenner til flagget ikke Linn Laupsa tydelig ambisjonen sin om å bli ordfører eller den manglende tilliten til Kirsti Brække Myrli før forslaget kom.

Men så startet spillet. 13 dager etter nominasjonskomiteens forslag gikk det ut en sms til alle medlemmer i Halden partilag.

«Vi ønsker at Linn Laupsa skal være Aps ordførerkandidat for valget 2019. Dette er en åpen og demokratisk prosess hvor medlemmene skal få muligheten til å si sin mening fram mot og på nominasjonsmøtet 22. november 2018.»

Det mest overraskende med forslaget til Halden partilag var derimot ikke at de ville ha Linn Laupsa på topp selv, eller at hun ikke erklærte seg som inhabil i prosessen, men at Kirsti Brække Myrli ikke engang var funnet verdig en plass på lista til styret i Halden partilag. Verken i toppen eller som listefyll.

Nominasjonskomiteens leder fastslo også i HA at han var overrasket over denne vendingen. Han hadde ikke registrert disse signalene i sitt nominasjonsarbeid.

Hva endret seg egentlig i de 13 dagene mellom nominasjonskomiteens forslag og Halden partilags SMS?

Tirsdag 30. oktober var medlemmene i Halden partilag samlet til møte. HA vet at mange hadde kommet dit med forventninger om at de skulle stemme over forslaget til nominasjoner. Det skjedde ikke. At Linn Laupsa selv var med og innstilte seg selv som ordførerkandidat, ble debattert. Møteleder var hennes ektemann Roger Schjerva. Han holdt også en forsvarstale for Laupsa. Til tross for at det var flere nyinnmeldte til stede på møtet, opplyste han aldri om at de to er gift.

HAs utsendte oppfattet at forsamlingen var relativt jevnt fordelt i støtte til Laupsa eller Brække Myrli. I tillegg er det kjent at Tistedal/Idd partilag har innstilt Brække Myrli som sin ordførerkandidat. Per nå virker derfor Brække Myrli å ha den sterkeste støtten i ryggen, men det er først 22. november at et medlemsmøte i Halden Arbeiderparti skal avgjøre hvem som blir deres ordførerkandidat.

Det ligger derimot an til å ikke bare bli et spørsmål om ordførerplassen. Nummer to (Helge Bergseth Bangsmoen), tre (Linn Laupsa) og fire (Kolbjørn Veme) på forslaget fra nominasjonskomiteen, var nemlig tre av arkitektene bak Halden partilags forslag – som ikke hadde funnet Kirsti Brække Myrli verdig en plass på lista engang.

Kan hun gå inn i en valgkamp som ordførerkandidat uten å ha tillit fra de andre toppkandidatene på lista? Det virker meget lite sannsynlig. Hvis Brække Myrli vinner kampen, tvinger det seg kanskje fram større endringer på nominasjonskomiteens forslag.

– Vi bør egentlig takke styret for at de gir oss en valgmulighet på nominasjonsmøtet 22. november, sa møteleder og ektemann Roger Schjerva på medlemsmøtet i Halden partilag tirsdag 30. oktober.

Det er tvilsomt om alle er like takknemlige overfor spillet som har foregått i høst og splittelsen som har kommet til syne i et parti som har vært gjennom mange tøffe tak siden forrige valg.

For alle oss utenforstående blir det i alle fall svært spennende å følge dramatikken på medlemsmøtet 22. november.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags