Gå til sidens hovedinnhold

Det er vanskelig å forstå at fylkespolitikerne har sett konsekvensene

Artikkelen er over 4 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

I disse dager nedlegges offentlige tannlegekontor over en lav sko i Østfold. Argumentene er de samme som for alle sentraliseringsreformer: man skal bygge robuste enheter med høy faglig standard og stabil drift. Det som har fungert, og som vi har vært fornøyde med, er ikke lenger «bra nok».

Det betyr at kommuner som Aremark i framtida må belage seg på å frakte skoleelever og gamle og syke til Halden for tannlegetjenester. Bussforbindelsen til Halden er dårlig, så i praksis betyr dette at foreldre må ta seg fri fra arbeidet denne dagen for å kjøre barna. Det er blir kostbart for både foreldre og arbeidsgivere.

Pasienter på sykehjemmet har også krav på offentlig tannlegebehandling. Er planen til fylkeskommunen at demente pasienter skal ta bussen til Halden? Eller skal de kjøres i Taxi, og hvem skal følge dem?

Den offentlige tannlegekontoret har også vært benyttet av andre innbyggere i Aremark. Hvis det nå fjernes, betyr det at kommunen står helt uten tannlege. Utfordringen i Aremark er at uten en samordning med den offentlige tannhelsetjenesten, er det ikke grunnlag for en tannlege i kommunen.

Det er Østfold fylkeskommunen som har ansvaret for den offentlige tannhelsetjenesten i Østfold, og det var fylkestinget som i 2013 vedtok at vi skal ha kun seks tannhelseklinikker i fylket. Det er vanskelig å forstå at fylkespolitikerne i denne saken har sett konsekvensene av sitt vedtak, for det er verken miljø- eller samfunnsøkonomisk bærekraftig.

Politikere fra Aremark har gjentatte ganger forsøkt å komme i dialog for å få til en alternativ løsning. Det har vært mislykket til nå, men vi gir ikke opp, og vi håper at vi kan får til en ordning med fylkeskommunen som også innbyggerne i Aremark er tjent med.

Kommentarer til denne saken