Gå til sidens hovedinnhold

- Hei, Ronny Nordmark

Artikkelen er over 5 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Takk for ditt engasjement vedrørende årets Folk i Halden. La oss begynne med å si at å bli støtt av ytringer rettet mot andre, er en såpass merkelig ting at vi ser oss nødt til å forklare deg konseptet.

Folk i Halden har alltid, uten unntak i 18 år, vært et sted der maktpersoner i byen og deres virke har blitt kommentert fra den scenen. Være seg historien om Per Kristian Dahl som snakket om å skyte ulv og brenne den i tønne, eller sprengningstillatelsene på Sauøya som plutselig dukket opp ut av det blå. Vår kritikk går alle veier og den er IKKE politisk. Det er en satirisk påpekning av at noe er merkelig og galt.

Det som bør sies, er at vi alltid sparker oppover. Å være leder er noe man velger, ikke noe man blir tvunget til. Om man regisserer en dårlig film, så er det regissørens skyld, selv om det er 50 stykker i staben. Om Telenor er involvert i korrupsjon, så er det toppsjefen som må gå. Thor Edquist er utvilsomt en hyggelig fyr privat. Per Kristian Dahl også. Men det er ikke privatpersonen Edquist som blir kommentert fra den scenen. Det er lederen, ORDFØREREN Edquist som er et selvvalgt symbol for politikken han leder. Han som beskrev kulturlivet i Halden som nær null før vi fikk allsangen. Og at allsangen er selve motoren. Uttalelsen er så historieløs at det nærmest diskvalifiserer ham, og dermed også de han representerer, fra all debatt i sakens anledning.

Han har med andre ord satt en strek over hele Down On The Farm-festivalen som samlet verdensstjerner langt inne i skauen i Enningdalen med publikum fra hele Skandinavia. Han har glemt de 20-talls teateroppsetningene som var i byen hvert år fra 1985-95, han har glemt den fantastiske konsertscenen som Arbeidersamfundet var, som trakk alt av store turneer i Norge, eller enda før det, Spinnerikroa med Jerry Lee Lewis, og lenge før det igjen, Popkjelleren. Glemt er også et av verdens ledende studioer innen sin sjanger, Athletic Sound, og en haug med spellemannspriser. Han bryr seg ikke om utallige tusen arbeidstimer nedlagt av foreldre i lag og foreninger til barn som spiller i korps. Han har glemt Halden-rocken og alle dens eksponenter som har reist land og strand rundt og vært stolte Halden-ambassadører. Sommerteater, Sæters revyer og han har glemt forfattere og bildekunstnere. Mange av de har av naturlige årsaker ikke en stemme som når fram nå. Men det har vi! Og når maktembetet vanskjøttes, så er det en 2000 år lang tradisjon, fra grekernes første amfi, å svare med politisk satire.

Uttalelsen er så historieløs at det nærmest diskvalifiserer ordføreren, og dermed også de han representerer, fra all debatt i sakens anledning.

 

Du glemte forresten å påpeke at personangrepene også gjaldt rådmannen, som på riksdekkende radio presterte å si at det var riktig for kommunen å kutte støtten til skole og ungdomsaktiviteter i Halden, til fordel for Allsang på Grensen, fordi det vil gagne kommunen på sikt.

Folk i Halden er en gruppe som støtter det lokale kulturlivet og samtidig forsøker å hjelpe folk som virkelig trenger det. Så lenge vi synes noe er urettferdig, rart eller direkte feil, så kommer vi til å heve stemmen. Det er ikke ufint å påpeke og å ironisere over maktelitens prioriteringer. Det som er ufint, er å forfordele prosjekter og ikke erkjenne det. Vi har ingenting imot allsangen, absolutt ikke. Men vi har noe imot at kulturlivet til en hel by bygges ned til fordel for et helkommersielt konsept på en kanal som tar ut 100 millioner i avkastning til sine aksjonærer. Men ingenting er bedre enn engasjement, så kanskje man endelig kan få til en konstruktiv dialog der man trekker i samme retning for å få til mest mulig for flest mulig. Vi har tross alt lang og fantastisk kulturhistorie i denne byen å bygge på, selv om åpenbart ikke alle er klar over det.

PS: Helt til sist, siden du også var indignert på vegne av Kathrine Moholt. Vi er temmelig sikre på at hun ikke ville ta inn over seg at to halvgamle menn, hvorav den ene er nærmest skalla og har gigantisk nese og den andre er kristen når det passer ham og uten et pigment på kroppen antyder at hun muligens bruker Botox. Håper alt er tydeligere nå, Ronny.

God jul til alle!

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.