Gå til sidens hovedinnhold

Redaktør - med rett til å være bølle?

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Det er relativt stusslig å se at en redaktør - i en anfall av sårhet - gå så til de grader etter mannen i stedet for ballen. Akkurat som jeg spådde i mitt opprinnelige innlegg så er det "formen" på min kritikk som er et av redaktørens ankepunkt.

La oss derfor analysere hvilke virkemidler en redaktør i en lokalavis i et lokalsamfunn velger å bruke når skal imøtegå kritikk fra en konsument av det produktet han er ansvarlig for.

1.Gi den som kommer med kritikk et kallenavn som gir negative komiske assosiasjoner for leserne. Bruk det som overskrift.

2.Ledsag dette med et talende bilde som forsterker disse assosiasjonene, gjerne en kombinasjon som gir latter og skaper et inntrykk av en latterlig hjelpeløs figur med spesielle egenskaper.

3.Tillegge din motstander negative egenskaper – han er visst sint – og litt enkel.

4.Konsekvent bruke stråmannsargumentasjon - tillegg ham andre meninger enn han selv beskriver. Dette for å forsterke helheten skapt av bildebruk og kallenavn.

5.Sleng gjerne på noen løse påstander at han ikke gjør jobben sitt spesielt godt – at man selv ikke aner noe om det så er det greit krydder.

6.Spekuler i hvorfor personen er kritisk – det er sikkert noe negativt han har vært så han er sikkert drevet av et skjult motiv – dette svekker selvfølgelig hans kritikk.

7.Underbygg det du sier med – ingenting.

Jeg har fått med meg at denne virkemiddelbruken forsvares av enkelte i HAs redaksjon med begrunnelsen at «undertegnede må få tilbake med samme mynt» - og at jeg må «se meg i speilet». Javel? Virkemiddelbruk skissert i punkt 1-7, av en redaktør, er greit samtidig som man retter kritikk mot banning i leserinnlegg og «latter» i facebookinnlegg? Ærlig talt – da bør man se på prioritering av egne verdier.

Og samme mynt?

Hvor i mitt opprinnelige innlegg bedriver jeg denne typen barnsligheter? Hvor angriper jeg personer? Hvor i mitt innlegg tillegger jeg personer negative egenskaper? Hvor i mitt innlegg oppfører jeg meg som en simpel mobber?

Ja – jeg skriver at avisen har sviktet et av sine viktigste samfunnsoppdrag – og ja jeg sier at lokalavisen av meg oppfattes som et produkt som ikke ivaretar sitt oppdrag på en tilfredsstillende måte. Jeg skriver også hvorfor jeg oppfatter det slik. Jeg gjør det faktisk med et glimt i øyet – og ja – jeg ler når «lokale nyheter» på Misjonen på P4 stadig oftere siterer fra Halden Arbeiderblads innhold. Sint? Mer lattermild.

Med alt det som er skissert ovenfor – som er på grensen til mobbing – i hvert fall et helhjertet forsøk på diskreditere min person – virker det? Blir jeg nå snillere og redd for å for å fortsette å påpeke hvis produktet er for svakt og institusjonen «lokalavis» svikter sine viktigeste samfunnsoppgaver?

Det som er helt klart – med dette utbruddet fra redaktør Kjøge er det vel mange i Halden som tenker seg om en eller to ganger før man våger å fremføre kritikk mot lokalavisen. Man risikerer jo en ganske lang liste med «mottiltak» hvis kritikken blir fremført på en måte redaktøren finner krevende.

Personlig kommer jeg til å fortsette å saklig påpeke forbedringspotensial for HA i de tilfellene der de fortjener det.

La meg i denne forbindelse vise til hva jeg svarte til redaktør Kjøge allerede søndag kveld når han tok kontakt – han virket allerede da noe opprørt

Kjøge: Takk for leserbrev. Vi kan sikkert skrive mer om region Viken! Men jeg stusser over at du langer ut et voldsomt ballespark og begår karakterdrap av lokalavisa di.

Til dette svarer jeg: I et lokalsamfunn skal man dekke stort og smått. Jeg har i lengre tid notert meg at lokalavisen har vært veldig tilstede i det små tingene - og fraværende i de store tingene - herunder Viken.

Min personlige oppfatning er at avisen har blitt så konform og med et fokus på "glad-sakene" at det kritiske samfunnsansvaret har blitt lite synlig. Her føyer forøvrig avisen seg inn i en trend mange medier gjør - folk orker ikke "klikke" på det negative, surmulende og kritiske. De vil ha hamburgere, helikoptre og gladsaker. Folk må få hva folk vil ha. Slik genererer klikk. De "blideste" vinner er den nye "politikken" - ingen orker "dårlige" nyheter. Ikke rart media tilpasser seg.

Så til selve Viken - dere har nå en glimrende mulighet til å analysere siste del av prosessen og det politiske spillet rundt Østfold - og særdeleshet - Haldens rolle i det nye Viken. Slik det ser ut nå blir det et bikkjeslagsmål på mange arenaer - det eneste som er helt sikkert er at Halden taper.

Da har jeg utfordret lokalavisen - og redaktøren i en konkret sak.

Så blir det spennende å se om Kjøge fortsatt mener det er mer fruktbart å diskutere min person eller fra nå av hever seg over slik sandkassementalitet og faktisk tar tak i avisens viktige samfunnsoppdrag som opplysende og kritisk. Kjøges leder må vel være selve erkeeksempelet av energi på avveie.

Jeg er som kjent optimist - og med dette er saken ferdig diskutert for min del.

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.