Skummel splittelse

Splitter: Sylvi Listhaugs opptreden viser at hun ikke ønsker å være en samlende statsråd. Det kostet.

Splitter: Sylvi Listhaugs opptreden viser at hun ikke ønsker å være en samlende statsråd. Det kostet.

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LEDER Nasjonen trenger nærmest å puste ut etter de siste dagers politiske turbulens rundt avgåtte justisminister Sylvi Listhaug. Og mane fram litt ettertanke. Mye er sagt og gjort. Det har vært både på godt og vondt.

På godt fordi dramaet har engasjert langt flere enn vanlig. Demokratiet og folkestyret trenger velgere som bryr seg og som gjør seg opp egne meninger – slik som i denne saken. Ikke minst ser vi det på sosiale medier. Men også på vondt. Vi kan ikke huske at våre fremste folkevalgte har brukt så sterke ord og uttrykk om en sak, og om hverandre før. Karakteristikkene har en valør som presser grensene for anstendighet og respekt. Dette er en ny og fremmed form i demokratiet vårt.

Og det eskalerer. For første gang har også bruken av sosiale medier spilt en avgjørende rolle i norsk politikk. Det var på Facebook justisminister Sylvi Listhaug publiserte den etter hvert så famøse posten om Arbeiderpartiet. Og det er på Facebook debatten har gått glohet. Vi synes det er flott å se engasjementet og meningsforskjellene. Men nedslående å se hvilken form og hvilket språk mange bruker. Respekt er dessverre et fremmedord i denne sammenheng.

Som redaktør med redigeringsansvar kjenner vi ekstra uro for utviklingen. Formen og innholdet splitter og polariserer. Slikt skaper steilere fronter – og setter «vi» opp mot «dem». Det nører oppunder ekstreme holdninger. Holdninger vi som nasjon må bekjempe. Særlig etter 22. juli. Det er viktig å ta inn over seg faren i dette.

Statsminister Erna Solberg gjør jobben sin som landets leder når hun nå maner til besinnelse og anstendighet. Det er som sagt gledelig at Listhaug-saken har skapt mye engasjement, men dette bør kanaliseres på en annen måte enn hatytringer og uanstendighet. Det gjelder nå også politikerne selv. Sosiale medier krever at alle er sin egen redaktør. Dessverre er ikke det et ansvar alle har et bevisst forhold til.

Artikkeltags