Elendig planlegging på Kalnes

FOR LITE: Sykehuset Østfold Kalnes er åpenbart for lite. Det er dårlig planlegging. Foto: ARKIV

FOR LITE: Sykehuset Østfold Kalnes er åpenbart for lite. Det er dårlig planlegging. Foto: ARKIV

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LEDER 

Det er ikke mer enn to og et halvt år siden Kong Harald offisielt åpnet det nye Sykehuset Østfold på Kalnes i Sarpsborg. Åpningen signaliserte samtidig siste kapittel i en stor omorganisering av sykehusdriften i fylket vårt. Driften er blitt gradvis sentralisert over tid. I dag er den i det store og hele stasjonert på Kalnes, og i Moss.

Å bygge nytt sykehus koster penger. Mye penger. Dette blir spesielt synlig når Staten som byggherre pålegger enhetene som skal drive sykehusene å selv stå ansvarlige for økonomien. Det er ikke slik at våre sentrale politikere bevilger pengene et slikt prosjekt koster. Det er styret i Helse Sør-Øst som har ansvar for økonomien. Den modellen er krevende. Det har vi sett allerede nå. I vinter har sykehuset på Kalnes slitt med vedvarende overbelegg. Pasienter må overnatte i korridorene. Dette er stikk i strid med intensjonen. Alt skulle selvsagt bli så mye bedre med det nye sykehuset.

Det er liten tvil om at mye er blitt bedre, men når dimensjoneringen åpenbart har feilet, er det ikke rart alarmen går. Ledelsen ved sykehuset har gjort grep som ikke har vært vellykket når tilstandene er blitt som de er blitt. Blant annet la de ned mange sengeplasser ved sykehuset i Moss. Tiltaket ble gjort for å spare penger slik at finansieringen av det nye sykehuset på Kalnes skulle gå i hop. Nå har besparelsen truffet sykehuset i bakhodet.

Østfold-benken har bedt om et møte med sykehusledelsen. Politikerne er bekymret, og det med rette. De ber om en forklaring. Da formoder vi at finansieringsmodellen for sykehusbygging blir et tema. Når man først bestemmer seg for å bygge nytt og stort, må man samtidig ta kostnaden og dimensjonere riktig. Eidettunnelen et stenkast unna er et annet skrekkens eksempel på elendig planlegging. Sykehuset skal i tillegg ta imot pasienter fra Vestby i framtida. På oss virker det som om det er en dårlig idé nå. Det er rett og slett ikke samsvar mellom økonomi og realiteter.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken