Prosessen rundt Os-prosjektet endte som en stor skandale!

TAKK OG FARVEL: Os-prosjektet havner i skuffen. Når en tenker tilbake på alt som har skjedd, og alt som er blitt gjort, er det nesten så en blir helt matt. Illustrasjon: White Arkitekter

TAKK OG FARVEL: Os-prosjektet havner i skuffen. Når en tenker tilbake på alt som har skjedd, og alt som er blitt gjort, er det nesten så en blir helt matt. Illustrasjon: White Arkitekter

Av
DEL

LEDERPå selveste fredag den 13.(!) september turte ikke rådmann Roar Vevelstad ta sjansen på å skrive under kontrakten med AF-gruppen. Han fryktet at flere forhold rundt saken måtte til politisk behandling i det nye kommunestyret. Og han vet nå at flertallet i kommunestyret har snudd. De vil ikke ha dette prosjektet. Dermed beholdt han pennen i skjortelomma. Ordfører Thor Edquist sier han er enig i rådmannens vurdering.

Bare ti minutter etter at nyheten ble kjent fredag morgen, kåret østfoldingene Henning Kvitnes sin klassiker «Evig eies kun et dårlig rykte» til «Tidenes Østfold-låt» på NRK Østfold. Timingen kunne ikke vært mer treffende i hans hjemby Halden.

I realiteten er det snuoperasjonen i Halden Arbeiderparti som er årsaken til at prosjektet strander. Hadde partiet stått på sitt standpunkt, hadde det fremdeles vært flertall for å kjøre på videre. Da hadde rådmannen hatt politisk ryggdekning. Tilbake sitter Kirsti Brække Myrli, Arve Sigmundstad og resten av den avgående kommunestyregruppa med tidenes Svarte-Per.

Med dette utfallet, framstår saksbehandlingen og hele prosessen som en eneste stor skandale. Når en tenker tilbake på alt som har skjedd, og alt som er blitt gjort, er det nesten så en blir helt matt.

Les også: Os-prosjektet stanses -signerer ikke kontrakten

Mest av alt tenker vi på skoleungene på Os som nå daglig må skysses til gamle Folkvang skole. Vi tenker også på det rike idrettslivet i Halden. De hadde tidenes investering på gaffelen. Nå kastes de ut i ny usikkerhet. Ikke minst gjelder det Halden Topphåndball. Når framdriften i prosjektet bråstoppet, kommer håndballforbundet garantert raskt på banen. Dispensasjonen med å få spille eliteseriekamper i Remmenhallen tror vi ryker. Hva skjer da?

Ordfører Thor Edquist sier han støtter rådmannens vurdering. Det gjør han med tilsynelatende tungt hjerte. Dette er det største politiske nederlaget Haldens ordfører noen gang har gått på. Det er enkelt å spørre: Hvorfor stanset ikke ordføreren opp prosessen før? Er det valgresultatet som fikk han til å tenke annerledes?

Det er også nærliggende å spekulere i at Senterpartiet har lagt Os-prosjektet på Høyres og ordførerens bord i forhandlingene om makt og posisjoner etter valget. Ingen bør bli overrasket om det rødgrønne alternativet nå ryker, og at Senterpartiet fortsetter i posisjon med Thor Edquist som ordfører. Og med et atskillig sterkere Senterparti i en rekke nøkkelposisjoner.

Mange ser på dette utfallet som en stor seier. Og det er selvsagt helt legitimt å slippe jubelen løs. Samtidig minner vi om at byen er delt i to i synet på Os-prosjektet. Det er også mange som er lei seg, og frustrerte over avgjørelsen.

Det hviler nå et tungt ansvar på hele det politiske miljøet i Halden. Særlig på Halden Arbeiderparti. Det må partiet virkelig ta inn over seg.

Nå er det i bunn og grunn bare en ting som gjelder: Samling i bånn! Alle partiene i kommunestyret er for å utvikle Nordsiden av byen. Det forplikter politikerne til å lage en ny plan sammen. En plan alle bør samle seg om. For idrettens skyld er det også nå nærliggende å tro at en utbygging av Tistedalshallen bare kan vedtas fortest mulig.

Vi vil aldri få svar på om Os-prosjektet ble bra eller ikke. Men vi har fått svar på om det ble realisert eller ikke. Det klarte aldri å skape entusiasme. Det klarte aldri å samle byen. Snarere tvert imot. Sånn sett er det like greit at det til syvende og sist ble lagt i skuffen. Men politikerne vil aldri kunne rømme fra at de har ansvaret for en saksbehandling og en politisk prosess som munnet ut i en skandale. En skandale som dessverre er egnet for historiebøkene.

Klart for samling i bånn!!!!

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags