Retorikk på haldensk - svar til Ole Kr. Sørlie

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

LEDER

Ole Kristian Sørlie dundrer løs i sitt Fritt Ord-innlegg om Os-prosjektet under tittelen «Dette er galskap!» Han forteller at han kommer til å engasjere seg sterkere i denne saken framover, men det kommer ikke til å skje i HA fordi vi åpenbart har tråkket i salaten. Det er dumt for HA og dumt for HAs lesere, men ikke minst dumt for Sørlie selv. For det er ikke noen arena som tilnærmelsesvis når så mange som nettopp HA. Og vi forstår ikke motivet hans.

Sørlie mener HA-redaktøren har et rivingsbegjær, og at iveren etter å rive Os skole førte til at han fjernet en meningsmåling fra HAs nett-sider. Her er det åpenbart behov for litt faktainformasjon: HA spurte sine lesere om Os-prosjektet. I mange dager var det et knapt flertall for å rive Os skole, og det tikket inn stemmer jevnt og trutt. Så en natt snudde med ett bildet totalt. Antall stemmer ble doblet på et tidspunkt der de fleste i Halden ligger og sover. I etterkant kunne vi fastslå at avstemmingen ble manipulert. Av en eller flere. Dessverre er det mulig å sabotere slike avstemminger på HA eller andre nettsteder så lenge ikke stemmingen foregår bak en innloggingsløsning som Aid eller bank-ID.

Da vi oppdaget sabotasjen, fjernet vi avstemmingen. Men ettersom spørsmålet har så stor interesse, valgte vi å bruke penger på et profesjonelt byrå til å gjennomføre en måling. Den viste som sagt et flertall for riving. 37 prosent av de spurte ville bevare skolen. Resultatet var omtrent likt som avstemmingen før den ble manipulert.

Sørlie forsøker å dra HA inn som en aktør i saken. Hvorfor gjør han det? Vi har bestilt undersøkelsen fordi den har stor offentlig interesse. På lederplass har vi tidligere støttet Os-prosjektet, og uttrykt at Halden bør ha like mye fokus på utvikling som bevaring. Sørlie tillegger oss motiver vi slett ikke har, og kaster en mistanke mot HA som vi på det sterkeste vil avvise. Selv om redaktøren er fra Fredrikstad ...

Det er noe haldensk over Sørlies retorikk. Det er bra å brenne for noe. Det er flott å engasjere seg. Det er tøft å uttrykke meningene sine for byens befolkning. Men kan vi ikke slutte med å framføre grunnleggende mistanker mot dem som ikke mener det samme som oss selv!

Artikkeltags