Modige Amalie

Uredd: Amalie Lund viste mot da hun tok et oppgjør med medrussen ved Halden vgs. Foto: Emely Hansen

Uredd: Amalie Lund viste mot da hun tok et oppgjør med medrussen ved Halden vgs. Foto: Emely Hansen

Av
DEL

LEDER Amalie Lund (18) opplevde at noen medruss latterliggjorde henne da hun ikke hadde råd til å betale russekontingenten på 400 kroner til forfallsdatoen. Ønsket om å kunne vente til stipendet kom noen dager senere ble ikke imøtekommet. I stedet ble det opprettet en Facebook-spleis «slik at Amalie Lund også har råd til å være russ». I samme slengen ble hun av et enkeltmedlem i russestyret bedt om å ta opp et forbrukslån.

18-åringen skrev utilslørt og reflektert om hvordan hun opplevde dette på Facebook. Her har hun fått massiv støtte. Og hun sa ja med en gang da HA ønsket å fortelle om opplevelsen.

Les også: Russestyret ba Amalie (18) ta opp forbrukslån for å ha råd til kontingent:– Føler meg latterliggjort

Det krever mot å sette ord på dette i full offentlighet. Enda mer mot kreves det når Amalie setter hendelsen i et større perspektiv; det handler om hvordan vi reagerer og oppfører oss overfor dem som generelt sett rett og slett har dårligere råd enn andre. «Vi må bli bevisste på at vi alle har forskjellige utgangspunkt, og aldri glemme det når man oppretter sosiale arrangementer, og generelt i hverdagen. Så lenge man bare anerkjenner eksistensen til mennesker med dårligere utgangspunkt, er man kommet langt på vei», skriver hun selv.

Les også: Russestyret:– Vi legger oss flate

Russestyret legger seg paddeflatt, og russepresident Benjamin Mellemsether beklager. Han har i bunn og grunn ikke noe valg. Det kan sikkert anføres at dette var utslag av ungdommelig fleip, og at det ikke var vondt ment, men det holder ikke. Amalie selv forklarer på en ypperlig måte selv hvorfor dette ikke er greit. Det er rett og slett ikke sånn vi skal oppføre oss mot hverandre. Det har med verdisyn, menneskeverd og respekt å gjøre. Vi finner også grunn til å minne om at russekullet er myndige, ungdommer. Amalie Lund fortjener all ros og støtte hun kan få. Det er flott at veldig mange har gitt henne et klapp på skuldra allerede. Og forhåpentligvis er det mye lærdom i denne episoden for andre. Et ypperlig tema å snakke om rundt middagsbordet.

Les også: Amalie Lund:– Det finnes absolutt ingen grunn til å se på meg som et mindre menneske, mindre verdt og et objekt man kan bruke for å ha det litt gøy


Artikkeltags

Kommentarer til denne saken

Kommentarfeltet er stengt. Det åpner igjen klokken 06:00.