Det foregår en veldig diskriminering av eldre mennesker

ELDRE I HALDEN: – Vi hadde et posthus som lå like ved en bussholdeplass, lett for alle å komme til og fra. Det ble flyttet til Coop Extra på Grønland. De som ikke har bil, får litt av en vei å gå, skriver Gullborg Heie.

ELDRE I HALDEN: – Vi hadde et posthus som lå like ved en bussholdeplass, lett for alle å komme til og fra. Det ble flyttet til Coop Extra på Grønland. De som ikke har bil, får litt av en vei å gå, skriver Gullborg Heie. Foto:

Av
Artikkelen er over 2 år gammel
DEL

LeserbrevDet foregår en veldig diskriminering av eldre mennesker.

Vi kan begynne med HA. Jeg mottok et hefte for en tid tilbake der det står: Nå får du litt mindre papir. For det første trenger ikke dere å bekymre dere over hvor mye papir jeg får. For det andre så lover dere tykkere aviser mandag og fredag, hvor stor blir besparelsen da?

Jeg lurer på en ting, var det godt planlagt at dere gikk over til digitalt ikke så lang tid etter at mange eldre hadde betalt HA for 1 år? Om avisen ikke kommer på mandag, så får en ikke den før onsdag, om det kommer noen avis den dagen da! Verre blir det om den ikke kommer fredag, da sitter en uten avis hele helgen.

Kjøge, i stedet for å skryte så mye over at dere er så flinke, så synes jeg at du burde gi de eldre som ikke har datamaskin eller lignende, en unnskyldning, det fortjener de.

NAV har jo sluttet å sende ut opplysninger om pensjonen. De som vil vite hva de får og ikke har data, må ringe inn og spørre. Mange ser dårlig, andre hører dårlig. Dårlig gjort!

Nå vil Arbeids- og sosialdepartementet fjerne ordningen med gjenlevendefordel i alderspensjonen. Da blir det mange som kommer til å slite, husleie, strøm osv. blir ikke billigere selv om man blir en og ikke to.

For å få pass, må vi nå til Råde, det kan jo ta lang nok tid. Nå kan heller ikke noen bare komme inn og vente på tur, alle må bestille på forhånd. Det må gjøres elektronisk, det er ikke mulig å gjøre det over telefonen, det skaper enda flere problemer for mange.  De legger ut timer bare for en måned av gangen, folk må kanskje prøve flere ganger.

Vi hadde et posthus som lå like ved en bussholdeplass, lett for alle å komme til og fra. Det ble flyttet til Coop Extra på Grønland. De som ikke har bil, får litt av en vei å gå!

Vi leser stadig at hjemmesykepleien i Halden er så fin. Alle er jo veldig fornøyde med den? Der blir det stadig mindre og mindre som de som går rundt får lov å gjøre. Det siste nå er at de ikke får lov å ta med posten inn, eller søpla ut. Det skal kommunen ha ekstra betaling for! Ei dame jeg snakket med, fortalte at da hun trengte hjemmehjelp for 20 år siden, fikk hun to timer hver 14. dag, nå får hun bare tre kvarter hver 4. uke.

Tidligere hadde butikkene tilbud som alle kunne benytte seg av. Nå skal alt gå til dem som kan laste ned apper. Først legges prisene på, så får mange prosenter på nedlastningen av apper. Det er bare butikkene som tjener på det, de som ikke kan bruke appene, betaler dobbelt opp. De får ikke avslag og må betale for økningen i prisene. Jeg tenker spesielt på Rema 1000 nå.

Snakket om pengeløst samfunn skremmer mange. Mange av de eldre menneskene vil gjerne fortsette å bruke penger. Det er heller ikke lett å følge med på hvor mye en har brukt om alt skal betales med kort, og mange eldre har ikke så mye å klare seg med.           

Å betale med telefon på bussene er umulig for de som ikke har slike telefoner. I Nordland tar de ekstra for dem som ikke bruker telefonen, det kommer vel flere steder.

Bankene har sluttet litt etter litt med service, sier det er kundenes skyld. Jeg vet at Berg Sparebank fikk en del nye kunder fordi de fremdeles hadde service. Nå har også de stengt kassene. Når de fleste ikke bruker dem, så er det ikke så nøye med resten, det går igjen over alt.

Når jeg så hører at noen må betale to kroner hver gang kortet blir brukt, også i minibanken, da kan det bli veldig dyrt å bruke bare kort!

Røngtenavdelingen er jo flyttet til Kalnes, det er vel bare et tidspørsmål når laboratoriet følger etter. Dette gjelder ikke bare eldre, men de yngre kan ha lettere for å ta seg fram.

Det burde i allfall settes opp flere busser fra Halden. Tidligere hadde vi busser som gikk til Oslo, de gikk gjennom Sarpsborg. Det går nå få busser til Sarpsborg, ingen til Oslo. Dermed er en avhengig av toget, som ikke alltid går. Jeg skulle til Gardermoen i februar. Toget gikk til Rygge, buss derfra. Togtidene var tatt ut fra datamaskinen, det finnes ingen togtabeller lengre.

Bussen brukte 40 minutter mer enn det sto, var innom alle småsteder. Vi rakk det likevel, selv om det toget vi skulle tatt, hadde gått før vi kom inn, men det gjorde ikke ei ung jente som skulle til Bergen. Fullstendig feil å kalle det buss for tog i det tilfellet!

Da mamma begynte å bli dement, var det en lege som sa til meg at "det er når de blir sånn, at en kutter dem ut og lar dem seile sin egen sjø". Jeg ble sjokkert den gangen, men i dag virker det som om det er en felles oppfatning hos unge/spreke folk som ikke kan forstå at ikke alle kan følge med på den rivende utviklingen som er i dag. Dette er mennesker som har jobbet og betalt skatt i et langt liv, nå blir de mer og mer satt på sidelinjen. 

Jeg har hørt/lest mange ganger at "de får få barn eller barnebarn til å hjelpe seg" (eventuelt kjøre seg). Det sårer mange mennesker, noen har ikke barn/barnebarn, andre har dem så langt borte et de nesten ikke ser dem.

Ja, jeg vet at det finnes mange spreke eldre mennesker som både kan bruke elektroniske ting og har penger, men det er mange som ikke kan/orker å sette seg inn i det.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags