– En gitarbrygge ville vært aller best

IDYLLISK GITARBRYGGE: En slik gitarbrygge hadde kanskje vært noe for Halden?                       Foto: Pri­vat

IDYLLISK GITARBRYGGE: En slik gitarbrygge hadde kanskje vært noe for Halden? Foto: Pri­vat

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

En gitar kan også sette sjøben ...

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.G for en glad gitar, men ikke en gitar på land, men til sjøs. Det hadde vært et oppsiktsvekkende gitarmonument ...

Oppfinnsomhet er viktig i våre dager. For å vekke oppsikt må det være litt originalt, noe som folk snakker om og tiltrekkes av. Noe som gir PR for byen vår. Dette har jeg trodd er noe av hensikten med et gitarmonument, i tillegg til at det markerer at det er en rocka gitar- og musikkby.

Da guttegjengen bak det omdiskuterte gitarmonumentet i Halden kom med sin første idé om plassering, var det Oscar Borgs plass. Plassen der kun biler suser forbi. Plassen der folk kun samles én gang i året, i forbindelse med 17. mai-toget. Så en tuba i rødt, hvitt og blått hadde passet der.

Gitarflåten (gitarbrygga) fra utlandet fant jeg på nettet. Da jeg så den for første gang tenkte jeg øyeblikkelig; YESSS – NOE SÅNT HADDE VÆRT KULT Å HA RUNDT OMKRING I VANN OG SJØER I HALDEN!

En gitarflåte, eller brygge, slik den er gjengitt på bildet, bør være forholdsvis enkel å lage. Den kunne lages i mange forskjellige størrelser. Vil være dekorativ og svært anvendbar for barn og eldre, til bading, fortøying av båter og kanskje for piknik sommerstid.

Det kunne lages enkelte utgaver med særdeles lang gitarhals, med tanke på turgåere. Den burde lett kunne heises opp, slik at den kunne stå som monumenter.

En gitar som kjennemerke og monument ses mange steder i verden. Ikke minst i USA. Like etter at guttegjengen med sans for strenger, plektre og sin kjære Halden, hadde lansert ideen om gitarmonument, var jeg med på en reise i Sørstatene, fra Memphis til New Orleans.

Det sto gitarer overalt, i forbindelse med museer, butikker, studioer med mer. I Memphis der Elvis, Roy Orbison med flere på 50-tallet startet platekarrieren i Sun Studios (kan besøkes og leies for innspilling den dag i dag).

I Nashville står country-gitarene, ved BB King Museum ruver bluesen, i Tupelo vokste Elvis opp og i turistmagneten Graceland er det flere fly, mange biler og gitarer.

Det som amerikanerne er flinke til, om man liker det eller ikke, er det kommersielle. På gateplan, ved museum og ved butikker, hvor en gitar er blikkfang, kan du selvsagt også få kjøpt t-skjorter, glass, krus, smykker etcetera.

Alt markert med for eksempel BB King Museum (et særdeles bra museum). Dermed bæres PR-en overalt i verden.

Er det tenkt det samme i forbindelse med et gitarmonument i Halden? Skal det lages miniatyrutgaver? Blir det t-skjorter? Hvem skal organisere det? Blir det som ved bru- og bompenger at inntekter går til nedbetaling av prosjektet, eller til gitar-formål eller veldedighet?

De gitaropptatte initiativtakerne har fått Nico Widerberg til å lansere et forslag. At ikke flere kunstnere og andre kunne legge fram forslag, for at man ut fra det ville fått et mye bredere grunnlag for et endelig utkast, har tydeligvis ikke vært på tale.

Fremdeles, etter flere års sonderinger og arbeid, vet man ikke hvor et eventuelt monument skal plasseres, hva kostnadene blir eksakt eller hva som skal stå på det. Folk flest, basert på kommentarer på nettet og ellers rundt omkring, er en smule negative.

Sjøl mener jeg at ideen og å bruke Iddefjordgranitt er ok ...

Men uansett vil nok gitarflåter og gitarbrygger være aller best, og vekke mest oppsikt!

Send inn tekst og bilder «

Vi vil gjerne høre om smått og stort som foregår i distriktet. Hjelp oss å være overalt.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken