Jobbet på spreng for Halden

Sebastian Eidem

Sebastian Eidem Foto:

Av
DEL

REPLIKKGet har fått kritikk i HA kabelbruddet på mandag, og for å ha manglende troverdighet innenfor den tekniske kompetansen. Vi forstår frustrasjonen, men kjenner oss ikke igjen i anklagen.

Teknologi er sårbart, og selv om vi alltid gjør vårt ytterste for at våre kunder skal kunne være på nett til enhver tid, vil det kunne skje uforutsette ting som gjør at nettet faller ut. Det gjorde det dessverre denne uken. Mandag rundt klokken 14.00 kuttet en entreprenør, som jobber for Telenor, ved en feil to fiberkabler som er hovedveiene for datatrafikk inn til Halden. Under en time senere hadde Get en tekniker på stedet som kjapt kunne konstatere at det var et kabelbrudd som var årsaken til manglende signal.

Kablene er det ikke vi som eier, de eies av Broadnet, og Get er en leietaker på linjene til som går inn til Halden. Dermed er det Broadnet som må fikse skaden, og det gjorde de så fort det lot seg gjøre.

Først må et mannskap fra Broadnet finne ut av hvor bruddene på linjene er. De fant også ut at dette var et mer komplisert brudd en først antatt, som krevde både graving og deretter skjøting. Deretter måtte de bestille graveressurser for å kunne komme til kablene som lå under asfalt. Dessverre er det ikke sånn at gravemaskiner står parate eller at teknikere befinner seg i umiddelbar nærhet, derfor tar det tid å komme i gang med reparasjonsarbeidet. Likevel starter gravingen natt til tirsdag og Broadnet sine teknikere jobber gjennom natten med å komme til de skadede kablene.

Les også: GET uten troverdighet 

Når kablene først er frigjort starter en omfattende prosess med å spleise hver eneste fiber i fiberkablene. I hver ende av fiberkablene kan det være mellom 100 og 200 fiberpunkter som må sveises sammen én for én. Det må gjøres svært nøye, og er man unøyaktig fungerer ikke fiberkabelen som den skal. Med andre ord er det en kompleks og tidkrevende øvelse å skjøte fiberkabler.  

Klokken 16.00 på tirsdag var kablene spleiset og haldenserne var tilbake på nett. Alle aktører i denne saken skulle ønske at det hadde blitt løst fortere, men vi er også alle underlagt faktorer som reisetid, avstander, tekniske komplikasjoner og tilgjengelige ressurser.

Vi beklager at informasjonen endret seg utover mandagen, men det gjorde også situasjonsbildet vårt. Likevel er det vår policy at informasjonen vi sender ut er så faktabasert og forklarende som mulig, her kan vi sikkert bli bedre.

Det er heller ikke meningen at man skal vente mye kundesenteret, der har vi i snitt har 60 sekunders svartid på telefon, og det skal ikke være sånn at man må bruke så mye tid på å komme i dialog med oss.

I tillegg er det slik at vi har mange tusen kilometer med fiberkabler i Norge og kundesenteret får mange ulike henvendelser i løpet av dag. En glipp på årsakssammenhengen skal vi ikke ha, men vi kan forstå at det oppstår. 

I denne saken var vi og kundene utsatt for en veldig uforutsett hendelse. Vi vet inderlig godt at det er svært frustrerende å ikke ha nett i verden hvor alt er oppkoblet. Derfor jobbet også et helt team med høy teknisk kompetanse natten igjennom for å fikse situasjonen.

Vi håper på forståelse for at informasjonen endrer seg i tak med situasjonen, men vi håper enda sterkere at dette ikke skjer igjen.   

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags