Gå til sidens hovedinnhold

Lokaldemokratiet lever likevel

Artikkelen er over 3 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Dersom HA var noe oftere til stede i politiske møter inkludert åpne folkemøter, kunne redaksjonen risikere å oppleve levende lokaldemokrati på nært hold. Det er ikke nødvendig å advare mot sterke scener. Debattene er sunne og avdekker små og store politiske skillelinjer.

Det er vanskelig å kjenne seg igjen i HAs nettartikkel 18. november der man ved en noe forunderlig tilnærming til statistiske metoder forsøker å måle politisk vitalitet gjennom å telle møter og saker.

Diplomatisk nok konkluderer man med at statistikken ikke gir grunnlag for å fastslå at Haldenpolitikken ligger på dødsleiet. Med erfaring fra pågående og nylig behandlede saker, legger jeg andre kriterier til grunn for påstanden i overskriften.

Kommuneplanens samfunnsdel nærmer seg ferdigstillelse. Her har det vært avholdt flere folkemøter med bred deltakelse og medvirkning fra innbyggerne. Det samme vil skje med oppvekstplanen, som er i oppstart. Disse prosessene er langsiktige. Det betyr blant annet at det politiske miljøet søker enighet for å gi forutsigbarhet. Det samme gjelder de store utbyggingsprosjektene innen omsorg og skole. Fraværet av konflikt er etter min oppfatning i slike tilfeller et uttrykk for vitalitet og ansvarsbevissthet, heller enn en demokratisk svakhet.

PROFIL: Geir Helge Sandsmark

Gruppeleder for Venstre i Halden

 

I budsjettprosessen som også pågår nå, må vi derimot forvente tydelige skillelinjer avdekket i kommunestyret i desember. De politiske skillelinjene har også vært tydelige i saker som organiseringen av Rokke avfallsanlegg, behandlingen av økonomiplanen samt økning av eiendomsskatten.

Anette Farmann utfordrer i innlegg 18. november oss alle til å fremme egne saker.

Venstres representanter i hovedutvalgene og kommunestyret arbeider for å gi Haldens ungdom like muligheter til utdannelse, deltakelse i kulturlivet og til å skape framtidas næringsliv. Vi jobber også for å ivareta Haldens særpreg, historie, naturmangfold og naturressurser. For dette arbeidet er ansvarlig økonomisk politikk og sunt samspill mellom administrasjon og politisk miljø vesentlige forutsetninger, og områder der Venstre har spilt en aktiv rolle i kommunens omstillingsarbeid.

Haldens lokaldemokrati lever i beste velgående. Det er all grunn til å tro at dette vil fortsette, men det forutsetter fortsatt engasjement utover det politiske miljøet. Mediedekning av mangfoldet vil være til god hjelp.

Kommentarer til denne saken