Risum-kjøpet: Bare moro – eller dyr moro?

SOLGT: Fridtjof Dahlen (SV) er skeptisk til oppkjøpet av Halden videregående skole  avd. Risum. Han frykter at den gamle bygningsmassen fører til større vedlikeholdsutgifter for kommunen.

SOLGT: Fridtjof Dahlen (SV) er skeptisk til oppkjøpet av Halden videregående skole avd. Risum. Han frykter at den gamle bygningsmassen fører til større vedlikeholdsutgifter for kommunen. Foto:

Av
Artikkelen er over 4 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Jubelen sto i taket i formannskapssalen torsdag ettermiddag, nesten. Halden kommune skaffer seg nå ytterligere 8200 m² gammel bygningsmasse som skal vedlikeholdes. Kvaliteten på nyervervelsen var det derimot få som brydde seg om. Det kunne nesten virke som om bygningsmassen ble kjøpt usett.

Det er kanskje ikke så rart at iveren var stor etter å få kloa i Risum videregående skole. Det eksisterer en takst på kr 110 millioner. Selger ønsket en pris på 68 millioner. Kommunen var villig til å gi 26 millioner. Enden på visa var at selger forlanger 20 millioner. At selger går under tilbyderpris, tilhører vel sjeldenhetene.

Dersom en kikker litt nærmere på hva kommunens nyanskaffelse omfatter, viser det seg at bygningsmassens brutto areal omfatter rundt 10 000 m². Selger har selv laget en rapport over byggets tekniske tilstand. Av 10 000 m² brutto bygningsmasse anbefales det at 2600 m² rives eller saneres, 6300 m² av bygningsmassen har vesentlige avvik og 1500 m² bygningsmasse har mindre eller moderate avvik. Ikke noe av bygningsmassen har meget god teknisk tilstand.

Enkelte av formannskapets medlemmer uttalte at det var en gledens dag når kommunen nå kjøper 8200 m² gammel bygningsmasse. Gleden kan bli kortvarig. Selgers egen dokumentasjon av bygningsmassens tekniske tilstand tilsier vel at denne nyervervelsen kan bli dyr moro. Kommunen har fra før en rekke bygninger som skriker etter vedlikehold og rehabilitering. Da kan det virke noe underlig at politikere jubler etter å ha kjøpt gammel bygningsmasse som enten må rives, har vesentlige eller moderate avvik.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken