FOR VIKEN: Viken og Norge starter i Halden

Halden Arbeiderblad

Halden Arbeiderblad

Av
Artikkelen er over 2 år gammel

Fredrik Holm er gruppeleder i Halden Høyre. Her forklarer han hvorfor han er for Viken.

DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.Geografiske grenser er streker tegnet på et kart en eller annen gang og hver gang man endrer på dem blir det bråk. Nesten uansett! Det tar dog ikke lang tid før man venner seg til nye grenser. Konstruksjonen Viken vil av mange betegnes som unaturlig og krøkkete. I Halden tenker man kanskje at en akse langs E6 gjennom Romerike opp mot Hedmark vil være mer naturlig. Kan hende vil den «naturlige» regionen se helt annerledes ut på Hønefoss? Hvis vi ser på den faktiske situasjonen, mener jeg Viken er en god konstruksjon.

Oslo er det sentrale navet som trekker arbeidskraft inn mot seg. Oslo suger fra Østfold, Akershus og Buskerud. Rundt Oslo «kjemper» alle disse fylkene (og regionene innad i fylkene) om å tiltrekke seg oppmerksomhet. Vi ser i dag at den umiddelbare periferien utenfor Oslo vokser. Som en felles region kan man i mye større grad koordinere samspillet mellom Sentrum (Oslo) og Periferi (Viken) og dra veksler på hverandre, istedenfor å leve i en evig kamp.

Denne kampen synes jeg er trist og det kan synes at den dras med inn i debatten om Viken. «Nå må vi posisjonere oss», «nå må vi kjempe enda mer for å bli synlige». Dette er kontraproduktivt! Vi må jo jobbe for at Viken blir bra og tenke at utviklingen i regionen kommer alle til gode. Vi kan ikke bli så navlebeskuende at alt bortenfor Viksletta er fiendeland. Viken vil bli en politisk maktfaktor i Norge.

Hvis vi nå en gang skal være navlebeskuende, tror jeg Viken også er bra for Halden. Det er en kortere politisk vei fra Halden til Sandvika, enn til Løvebakken, og Viken bli en svært viktig politisk maktfaktor. Når det gjelder områder som er viktige for Halden (eksempel farleden i fjorden og jernbane) vil ha større gjennomslagskraft når vi har Viken med oss. Større regioner vil, i alle fall på sikt, føre til lavere administrative kostnader. Dette blir penger som vi isteden kan bruke på velferdstjenester til innbyggerne. Dette er bra.

Jeg tror Viken vil føre til større politisk harmoni bedre koordinering av samfunnsutviklingen. Det spiller per nå egentlig ikke så veldig stor rolle hvilke oppgaver den nye fylkeskommunen vil sitte igjen med. Uansett hva resultatet blir, vil det i større grad være bedre å koordinere alle de puslespillbrikkene som utgjør samfunnsutviklingen i en større region. Vi kan planlegge industri og kollektivtrafikk uten at man stopper opp ved en linje på et kart. Dette er positivt for samfunnsutviklingen.

Det er også blitt hevdet at avstandene er for store. Den globaliserte verden vi lever i har tydeliggjort at geografisk avstand ikke er en avgjørende faktor for positiv samhandling og utvikling. Mobiltelefonen i lomma nærmest annullerer denne faktoren. Man kan spørre seg selv: Når var jeg sist på fylkeshuset i Sarpsborg? Avstanden fra innbygger til politisk beslutning blir ikke lenger bare fordi det geografiske området øker. Jeg kjenner nok Eidsberg bedre enn Årnes, men jeg kjenner Drammen bedre enn Hobøl. Jeg er sikker på at alle partier vil sørge for å få plass engasjerte politikere som vil det beste for Viken og representerer bredden i den geografiske spredningen som fylket utgjør.

Viken er vedtatt og Viken vil bli bra, men vi må ønske at blir bra. Ingen er tjent med krefter som ønsker å torpedere prosjektet med det formålet å oppfylle sin egen dystre spådom.

Artikkeltags

Kommentarer til denne saken