Debatten om debatten!

FREDRIK HOLM

FREDRIK HOLM

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.For noen uker siden var jeg så heldig å være med i Halden Arbeiderblads podcastsending om debatten rundt Os-skole. Jeg synes det er helt fantastisk at HA som Haldens fremste seriøse medieaktør bruker sin posisjon til å dekke lokalpolitikk med dette formatet. Det å møtes og kunne snakke sammen er uendelig mye bedre enn korte skriftlige meldinger i sosiale medier. Mange vil hevde at SoMe bidrar til demokratisering, men jeg vil hevde at det også har en skyggeside. Vi lever i en tid hvor politikk og samfunnsdebatt i svært stor grad styres av sterke enkeltkampanjer gjennom emneknagger og symbolske samlingspunkter. Med unntak av #metoo kan det i mine øyne stilles spørsmålstegn med nesten alle politiske folkebevegelser fra Tea Party-bevegelsen i USA til Frankrikes gule vester. Politikk er stort og komplekst og alt henger sammen med alt. Jeg mener det fortsatt er viktig med en debatt om debatten!

Mitt største ankepunkt er den uniformeringen slike lukkede facebook-bevegelser gir sine tilhengere. I lukkede grupper og fellesskap heier man hverandre frem og bidrar til å flytte grenser for hva som er greit å både si og gjøre. Uenighet er mindre interessant og motstandere stempler over en lav sko. «Herregud så dumme de er som ikke er enige med oss», og det likes og klappes rund baut. Slik hauser man hverandre opp og det er lett å være tøff bak tastaturet eller i samlet flokk med en button på brystet eller gul vest. Sammen er man sterk og man trenger i mindre grad å stå individuelt ansvarlig for det man sier eller gjør. Man kan uttrykke nesten hva man vil og det vil alltid være noen som har ryggen din. Det kan bidra til en «oss mot dem» holdning som fostrer mistillit og hat som får et skinn av legitimitet. Norsk politikk er ikke en kamp, i hvert fall ikke på det eksistensielle planet… Heldigvis.

SoMe er på mange måter en dårlig erstatter for den gode politiske samtalen, men den er rask og effektiv og gir umiddelbare svar og tilfredsstillelse. Enten i form av støtte og likes eller et umiddelbart utløp for frustrasjon/sinne. Raske personlige lykkefølelser synes jeg er en dårlig motivator for samfunnsengasjement. Demokrati er en treg, dyr og kanskje kjedelig affære, men jeg synes i samfunnets navn at de store spørsmålene fortjener skikkelig behandling, selv om det ikke er like festlig som raske likes. Kompleksiteten i det vi driver med

Derfor er jeg glad for at HA børster støvet av den gamle, sidrumpete kommunikasjonsformen som utførlige politisk dialog er. Da gis det rom til å avklare usikkerheter umiddelbart. Man kan få en mye raskere avklaring på hva som er de forskjellige aktørenes intensjoner og motiver istedenfor mistenkeliggjøring og latterliggjøring av meningsmotstandere. Jeg må innrømme at jeg er overrasket over hvor mange som har tatt seg tid til å høre på 1,5 timers samtale om Os skole. Selv om jeg bare har fått tilbakemeldinger fra et tjuetalls personer, velger jeg å si at dette er tilstrekkelig til å si at dette er godt format som bør dyrkes i den videre valgkampen.

Jeg håper HA vil fortsette med dette og gleder meg til å diskutere Høyres løsninger og planer for sentrumsutvikling: Vekst i arbeidsplasser. Innhold i skolen. et bedre kulturtilbud i samarbeid med et stadig mer aktivt kulturråd. Fortsatt satsing på innovasjon i helse- og omsorgssektoren. Nye klimaløsninger. Og ikke minst viktigheten av fortsatt levere budsjetter i balanse.

Halden står på terskelen av en ny tid og Høyre skal bidra til å fortsette den nødvendige omstillingen i takt med denne. Jeg gleder meg til å presentere våre løsninger, så får si hvor mange som er enige med oss i disse og ikke minst hvordan vi ønsker å jobbe politisk i samarbeid med både posisjon og opposisjon uavhengig av valgresultatet 9. september.

Artikkeltags