«Debatten om debatten!»:– Ta en timeout i denne saken, Fredrik Holm!

Dorota Gluch

Dorota Gluch Foto:

Av
Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

Innsendt Vox populi, vox pop og demokratisk journalistikk

Vox populi

Vox populi er et latinsk begrep som kan oversettes med "folkets stemme" eller "folkets mening”. Dette uttrykket ble kjent som en en aforisme og en felles politisk visdom allerede i slutten av det åttende århundre. Det er en av grunnene til at jeg gledet meg over at Linn Laupsa stilte til valg som Haldens Vox populi i det kommende kommunevalget. Det er ingen tvil om at Linn Laupsa som ordførerkandidat ønsker å være ryddig i en politisk prosess som har fått mye kritikk fra andre lokale politikere, fagfolk og ikke minst den vanlige borger. Det er i alle fall ingen tvil om hennes intensjoner i det siste leserbrevet hun hadde i HA, som i sin modige og åpne redegjørelse var en seier for demokratiet i Halden.

Vox pop (eller “Mannen-i-gata")


Innenfor journalistikken refererer Vox pop eller Mannen-i-gata til korte intervjuer med publikum, der hver person blir stilt de samme spørsmålene. Målet er å få en rekke svar og meninger om et gitt tema. Journalistene henvender seg til et bredt spekter av mennesker for å få varierte svar fra forskjellige synsvinkler. Intervjuene skal være i forskjellige aldre, kjønn, og fra ulike samfunnsklasser og lokalsamfunn, slik at de intervjuedes ulike synspunkter og reaksjoner kommer fram og dermed gir et mest mulig sant tverrsnitt av folkemeningen.


Resultatene fra slike intervjuer kan ofte bli uforutsigbare, og Vox-pop-materialet må som regel språkvaskes og rettes opp av journalistene. For uerfarne journalister kan Vox pop by på strukturelle problemer. Dette er også trolig årsaken til at Halden Arbeiderblad ikke benytter Vox pop i sin journalistikk, men lar i stedet folk (populis) selv skrive og sende inn til avisa, slik at avisen kan publisere deres meningene som “leserbrev”, som i sin tur plasseres under rubrikken «ytring». Ytringer er bra for demokratiet, og Halden Arbeiderblad gir derfor inntrykk av å stå fram som en demokratisk og upartisk avis.

Uheldigvis og paradoksalt nok kanskje fører disse leserinnleggene til at mange, særlig unge mennesker, ikke kontakter Halden Arbeiderblad på denne måten for å ytre seg i en sak. Samtidig blir en annen konsekvens og bivirkning at en hel del veltalende politikere og politiske “broilere” åpenlyst bruker HA til å markedsføre egne politiske mål og fordeler.
Den moderne Vox populi og Vox pop I avisene kan virke forvirrende. Som et meningstorg har den en usikker objektiv gehalt, sammenlignet med de konklusjoner en politiker eller velger trekker ut av sine politiske erfaringer.

Citizen Journalism


Borgerjournalistikk, også kjent som offentlig journalistikk, deltakende eller demokratisk journalistikk er basert på at borgere spiller en aktiv rolle i ulike prosesser for å samle inn, rapportere, analysere, og formidle nyheter og informasjon. Citizen Journalism benyttes av personer som ikke er profesjonelle I faget, men som sprer informasjon ved hjelp av nettsteder som Facebook eller Twitter, eller blogger. - Det er ingen tvil om at f. eks. Glad i Os fra første stund ble en slik deltakende journalistikk for mange, også for meg.

Citizen journalistikk har blitt en trend som noen frykter vil kunne ta over profesjonell, og mest mulig objektiv journalistikk.
En Halden-politiker som Fredrik Holm (H) er nok ikke komfortabel med korte og raske politiske diskusjoner på Facebook, men stiller gjerne til et intervju (podcast) i regi av Halden Arbeiderblad, der Holm mer enn gjerne, og over flere kolonner, ytrer seg om sine politiske meninger. Det er ingen tvil om at Fredrik Holm har lært å utnytte avisenes beredvillighet til å være mikrofonstativ for sine politiske ytringer. - En av hans sentenser hentet fra LinkedIn-profilen er: “Utvikling skjer best når alle er en del av prosessen, selv om det kanskje tar litt mer tid”.

Det er ikke vanskelig å være enig i dette med Fredrik Holm, og da er både han og jeg i godt selskap med samtlige partier som stiller til kommunevalget I Halden 8. og 9. september 2019, fra Jan Erik Andersen i Rødt til Henrik Rød i FrP. Likevel har debatten om Os overbevist oss om at Holm med den ovenfor siterte sentensen har ment noe ganske annet enn det som står der.

Når stopper klokken i en håndballkamp?


Fredrik Holm hevder at norsk politikk ikke er en kamparena, uten å forklare hvorfor. Jeg er uenig med Fredrik Holm og mener at Os prosjektet har blitt en politisk kamp om demokratiet.

I en håndballkamp stopper dommeren klokken når følgende skjer:
-Ved timeout
-Ved frikast
-Ved straffe
-Når en spiller er skadet

En av de viktigste stoppene i spillet er når ett av lagene ligger under i målscore, og treneren tar timeout for å endre strategi.

Mitt råd til deg er: ta en timeout i denne saken, Fredrik Holm.

Artikkeltags