Gå til sidens hovedinnhold

Halden mot resten av Norge

Artikkelen er over 3 år gammel

Innsendt Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Som både HA og Dagsavisen tidligere har omtalt, har Halden videregående skole og Østfold Fylkeskommune nektet to elever fritak fra den nasjonale fritaksregelen for å ha bærende roller i Fargespill Østfold. Det er på alle måter oppsiktsvekkende ettersom de andre byene i Norge som oppfører Fargespill på hver sin scene, har fått godkjent fravær for sine elever. Fjorårets forestilling i Halden, Flere Farger, var da på linje med resten av landet og godkjente fraværet.

I år har rektor Kristin Støten ved Halden vgs. snudd og fått med seg fylkesdirektør for opplæring, Solveig Olsen, i Østfold Fylkeskommune. De har valgt å tolke regelen på verst tenkelige måte for å hindre to elever i å ta del i denne fantastiske oppsetningen som er et skoleeksempel på hvordan ulike etniske grupper møter hverandre og skaper en felles kulturell opplevelse.

Les også

Fylkeskommunen svarer om fravær og Fargespill

 

Halden vgs. sliter med å få til integrering i skolen. Fylkesdirektøren viser til teoretiske og generelle retningslinjer som er felles for skolene i hele landet, uten å lykkes. Det er hva som gjøres i praksis, som teller. Her har skolen mye å lære av Fargespill Østfold, Solveig Olsen.

 

Les også

De trosser fraværsregelen

 

Nå har Kristin Støten innrømmet at oppsetningen av Fargespill Østfold holdt et meget høyt nivå. Solveig Olsen derimot, som ikke har sett oppsetningen, påstår at dette ikke er et arrangement på nasjonalt eller internasjonalt nivå som etter reglene kan gi fritak fra fraværsregelen. Hun burde egentlig tatt en prat med sin kollega i Østfold Fylkeskommune, Espen Holtan. Han var til stede i Halden og var mektig imponert. Holtan fortalte at han også hadde overvært Fargespill Bergen som hvert år siden 2004, har arrangert Fargespill. – Nivået på Brygga Kultursal overgikk arrangementet i Bergen, påstod han begeistret.

 

Les også

– Er du blitt klokere, rektor Støten?

 

Hvilke konsekvenser ville det ha ført til for Kristin Støten og Solveig Olsen om Halden vgs. hadde fulgt fjorårets praksis? Hva er det som tilsier at fraværsregelen praktiseres feil i Sarpsborg (Greåker vgs.), Larvik, Kristiansand, Bergen og Trondheim?

Kristin Støten og Solveig Olsen beklager at regelverket kan tolkes ulikt, og at det oppleves urettferdig når skolene praktiserer forskjellig. Faktum er at alle skolene har samme tolkning. Halden er eneste unntak. Urettferdigheten er rett og slett skapt av Støten og Olsen.

 

Bildeserie

BILDER: Fargespill i Brygga kultursal

 

Ifølge Olsen blir fraværet stående. Det betyr med andre ord at Fargespill Østfold må unnvære elever fra Halden vgs. til neste års forestillinger mens de mest sannsynlig kan få med elever fra videregående skoler i Sarpsborg og kanskje andre steder i fylket. Her er det to autoriteter som demonstrerer sin makt ved å lamme to talentfulle elever.

Hadde det vært opp til meg, ville jeg sendt både rektor og opplæringsdirektøren for Østfold Fylkeskommune i skammekroken.

 

Les også

– Motarbeider Halden videregående skole integrering?

 

Kommentarer til denne saken