Gå til sidens hovedinnhold

Jeg er ikke historieløs, Jan Boye Lystad

Artikkelen er over 4 år gammel

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Sognepresten skriver i HA 23. november et innhogg der han hevder at Halden ikke er Voss. Det har han rett i. Han har også ytringsfrihet og rett til å framsette sitt syn på skolegudstjenester. At kirkens folk er FOR, er da ingen bombe….

Hvis f.eks. islam eller jødedommen hadde hatt en lignende særstilling i landet vårt, ville nok deres imamer og rabbinere/prester sikkert ha påberopt seg samme behov for særbehandling for å ivareta norsk kulturarv. Nazistene påberopte seg samme rett – uten sammenligning for øvrig.

Lystad skryter av skolene i Halden, både rektorer og lærere. «Lærerne er SÅ ålreite at bare det kunne ha fylt avisa», skriver Lystad.

Ja, la oss fylle den med skryt av ledere og lærere, vel å merke fordi de gjør en svært god jobb innenfor det feltet de faktisk er ansatt for, nemlig å lede skolen og å undervise elevene.

Videre skriver Lystad: «Det skal ikke være forkynnelse på skolen! Skole er undervisning, like selvfølgelig som kirke og gudstjeneste er forkynnelse.»

Nettopp derfor bør det ikke være skolens oppgave å tilby gudstjenester i skoletiden, verken før jul eller ellers. Foreldre har rikelig av tilbud om gudstjenester i fritiden, ikke minst før jul. Lærerne skal gjøre jobben sin uten forkynnelse av verken religiøs eller politisk overbevisning.

Så langt var Lystad nogenlunde saklig, om ikke akkurat logisk. Men så kommer det: «Virker som om Voss nettopp har fått veiforbindelse og innlagt strøm……Halden er en by med forbindelse til verden hvor lærerne lever i virkeligheten: Kirken er maktfaktor og kulturbærer».

Makan til arroganse! Makan til sleivspark mot Voss generelt og rektorene der spesielt! Og slikt skal man høre fra en kirkens mann?! Lurer på hva min tidligere klassekamerat og gode venn biskopen av Borg synes om slikt…. HAN er vanligvis en klok mann med gode etiske refleksjoner!

Lystad skriver videre: «Det er noen tiår siden det var kuult å fornekte Gud og fortrenge religiøsitet». Ikke visste jeg at det ikke lenger er kult (jeg nøyer meg med 1 u), jeg trodde HEF var Norges 3. største livssynssamfunn og at de hadde flere medlemmer enn noen gang, rundt 90.000. Men kanskje jeg har fortrengt noe?

Lystad avslutter med at «Ved hver skolegudstjeneste skriver elevene selv inn et nytt avsnitt og gjør historien levende. «Historieløs blir den som er hjemme når historien formes ute».

Tenk det, Hedda…. Jeg har nære familiemedlemmer som er aktive kristne og andre som er aktive ateister, og har fått påvirkning fra begge kanter hele livet. Og som samfunnsfaglærer siden 1977 vet jeg mer enn nok om hva kirken har påført vårt land av både godt og vondt gjennom tusen år.

Jeg vet mye om hvordan ikkekristne elever og deres foreldre er blitt behandlet i skolen – også i Halden. Jeg har opplevd at rektor arrangerte julegudstjeneste som avslutning før jul, med hedensk alternativ for «de andre», der rektor ikke engang gikk innom og ønsket dem god juleferie.

Likebehandling, likeverd? My ass!

Herr Lystad: Jeg er skal ha meg frabedt at du tråkker på meg – og på andre lærere, rektorer og foreldre som har samme virkelighetsopplevelse og historieforståelse, både i Voss og i Halden! Og jeg skal ha meg frabedt å bli kalt historieløs av en som deg!

Uærbødigst, Ellen Stigum

Kommentarer til denne saken