Demokratiet har kommet hjem ...

Privat bilde

Privat bilde Foto:

Av
DEL

InnsendtDet har vært en myte at næringslivet i Halden var mest tjent med et Høyre i posisjon i Halden.

Men Høyre underkommuniserer den vitale rollen som staten har spilt i et regulert næringsliv. Faktum er at næringslivet aldri hadde det bedre enn under Gro Harlem Brundtland og Jens Stoltenberg.

Historien har vist at et næringsliv helt uten statlig inngripen, som Høyre har forfektet som sin grunnleggende filosofi, ikke tåler denne ubegrensede friheten i markedet.

Bankene er tradisjonelt Høyres forlengede arm i næringslivet. Men for noen år siden ble bankene i Norge, etter sin elleville utlånsvirksomhet, nødt til å be staten kausjonere for deres videre virksomhet.

Det er verdt å minne om hvem som skaper produktet i hele denne økonomiske syklus: Arbeiderne, som Marx jo som kjent fastslo.

Valget i Halden endte med at de rødgrønne overtok den politiske makta. Før valget advarte Høyre om den katastrofe som Halden by ville bli utsatt for med rødgrønn regjering. Men faktum er at de borgerlige i sin forrige periode lente seg tungt til de statlige garantier som sosialdemokratiet historisk har bidratt til det moderne næringslivs suksess. Nå kommer skremselspropagandaen fra de borgerlige mot den nye koalisjonen, og det lyder temmelig falskt: alle vet jo at Høyre og Frp har dratt fordel av de gunstige konjunkturene landet har hatt de siste årene.

Dertil kommer at Arbeiderpartiet i posisjon nok er en bedre vaktbikkje for økonomisk stabilitet og rettferdig fordeling av godene til folk i Halden.

Nå setter vi vår lit til de nye makthaverne – demokratiet har kommet hjem igjen!

Artikkeltags